Kompot z suszu

Kompot z suszu nie bez powodu jest typowym wigilijnym napojem. Nie tylko znakomicie gasi pragnienie, lecz także ułatwia strawienie obfitego posiłku - ma bowiem właściwości poprawiające trawienie i metabolizm. Co więcej, dobrze przygotowany susz wigilijny może być wyśmienitym deserem. Jak zatem przygotować wigilijny napar z suszonych owoców?

Kompot z suszu: przepis

Jak przygotować kompot z suszu? Mamy dla Was sprawdzony przepis, dzięki któremu w prosty sposób przygotujecie ten pyszny wigilijny napój. Jeśli lubicie kompot z suszu w wersji słodszej, polecamy dosłodzić go miodem. Jeśli natomiast preferujecie bardziej wytrawne tony, polecamy dodać pod koniec gotowania pokrojoną w plastry pomarańczę lub mandarynkę. Dzięki cytrusom napój będzie bardziej orzeźwiający.

PORCJA: 220 kcal / przepis jest na około 10 porcji suszu

KOMPOT Z SUSZU - PRZYGOTOWANIE: 20 minut

  • po 100 g suszonych owoców: jabłek, moreli, gruszek, śliwek, fig
  • 3 łyżki rodzynek ok. szklanki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • sok i skórka okrojona z cytryny
  • 4 litry wody

Suszone owoce opłukać i osączyć. Zalać 4 litrami wrzącej wody. Zagotować i odstawić pod przykryciem na 24 godziny. 2 szklanki wywaru wlać do rondla, dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Gotować ok. 10 minut. Dodać sok z cytryny i przelać do pozostałego kompotu. Następnie kompot z suszu wymieszać i schłodzić, a potem rozlać do szklanek.

Planujecie przygotować kompot z suszu na wigilię? My jako dzieci nie przepadałyśmy za tym trunkiem, ale jako dorosłe bardzo doceniamy kompot z suszu i jego prozdrowotne właściwości!