Poza owocami (świeżymi, mrożonymi, suszonymi) można do nich dodawać płatki owsiane, orzechy, ziarna słonecznika, dzięki którym cukier z owoców wolniej będzie się wchłaniał, a nam na dłużej wystarczy energii. Zimą lub wiosną do koktajli doskonale nadają się mrożone owoce – dzięki zamrażaniu w sezonie są często bardziej wartościowe niż aktualnie dostępne świeże. Przyrządzenie takiego koktajlu zajmuje zaledwie kilka minut, jego wypicie jeszcze mniej, więc to śniadanie w sam raz dla zarywających noce, wiecznie zasypiających i wszędzie spóźnionych młodych ludzi. Z powodu oszczędności czasu docenią je z pewnością także młode mamy. Wszystkim paniom koktajle pomogą utrzymać w ryzach wagę oraz wzmocnią skórę i włosy. 

Z mango i soku pomarańczowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 min
PORCJA: 290 kcal
SKŁADNIKI (2 porcje):
● banan
● mango
● mały serek homogenizowany waniliowy
● łyżeczka otrąb
● łyżeczka rodzynek
● 250 ml soku pomarańczowego

Banan obrać, pokroić. Mango przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać owoc ze skóry, pokroić w kostkę. Owoce połączyć z serkiem waniliowym, otrębami, rodzynkami i sokiem. Zmiksować na gładki płyn.