SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 8 małych marchewek
  • melon, np. miodowy
  • główka sałaty karbowanej
  • 20 dag szynki gotowanej (w małych plastrach)
  • 1/2 kg makaronu kokardki
  • 4 łyżki pestek dyni
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • cukier, sól, pieprz

Marchewki oskrobać i opłukać. Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować 6-8 minut.
Melon rozkroić na pół, ze środka usunąć pestki, specjalną łyżeczką wyciąć kulki. Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować na pół-miękko. Kluski odcedzić, wystudzić, wymieszać z ugotowaną marchewką, kulkami melona i liśćmi sałaty. Dodać zwinięte plastry szynki.
Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Sos przyprawić szczyptą cukru, soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, posypać pestkami dyni.