SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 25 dag cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 listki laurowe
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 60 dag włoskiej kapusty
  • 2 ugotowane buraki
  • pęczek koperku
  • 10 dag tartego chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Cebulę obrać z łupin, posiekać. Mięso pokroić na kawałki, partiami obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do dużego garnka.
Dodać cebulę, krótko przesmażyć razem z mięsem. Oprószyć mąką, włożyć listek laurowy i kminek, przyprawić solą i pieprzem. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 i 1/2 godziny.
Kapustę oczyścić, poszatkować. Buraki obrać, pokroić w słupki. Kapustę gotować 2 min w osolonej wodzie, odcedzić.
Koperek opłukać, drobno pokroić (jedną gałązkę odłożyć).
Chrzan wymieszać ze śmietaną, koperkiem i sokiem z cytryny. Dodać do gulaszu pod koniec duszenia. Włożyć kapustę i buraki, podgrzać, ewentualnie doprawić. Przybrać koperkiem.