PORCJA: 398 kcal

PRZYGOTOWANIE: 2 godziny

NA 16 PORCJI:

CIAST

  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła
  • duże opakowanie cukru waniliowego

MASA MAKOWA:

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła
  • po łyżce miodu i rumu
  • po 2 łyżki posiekanych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek ltłuszcz do formy
  • żółtko

DEKORACJA:

Zobacz także:

  • biały lukier (gotowy)
  • po 2 łyżki rodzynek i pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Resztę cukru utrzeć z żółtkami i razem z mlekiem wlać do mąki . Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce. Mak zalać 1/2 l wrzątku, gotować 20 mi- nut. Odstawić, a gdy wystygnie, trzykrotnie zemleć. Dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Smażyć ok. 20 minut, mieszając. Wystudzić. Dodać miód, rum, bakalie i ubite na pianę białka. Ciasto rozwałkować. Rozsmarować na nim masę makować i zrolować w struclę. Włożyć do natłuszczonej formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto pod- rośnie, posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 50 minut w 180°C. Przestudzone posmarować lukrem i obłożyć bakaliami.