Małe dzieci najczęściej są uczulone na różne pokarmy. Alergia ujawnia się zwykle między 2. tygodniem a 3. miesiącem życia. Objawem jest najczęściej wysypka, drobne grudki głównie na policzkach, płatkach uszu, tułowiu i kończynach. Wymioty, uporczywe ulewanie, kolki, zaparcia i biegunki też mogą sugerować uczulenie pokarmowe.

Mały alergik może mieć sapkę (zatkanie nosa bez wydzieliny) i nawracające infekcje układu oddechowego. Wystarczy jednak zachowanie odpowiedniej diety, by dolegliwości zmniejszyły się lub nawet ustąpiły.

Zapobieganie uczuleniu

Rozpoczyna się je u niemowląt z tzw. grupy ryzyka - czyli tych, których jedno albo oboje rodziców są alergikami. Jeśli nawet dziecko nie ma objawów uczulenia, a jest karmione butelką, powinno dostawać mleko hipoalergiczne (np. Milumil HA, Nan HA, Enfamil HA, Milumil HA, Nan HA 1/Nan HA 2).

Alergia pokarmowa

Jeśli dziecko miało już objawy alergiczne albo są one widoczne po wprowadzeniu mleka hipoalergicznego, wtedy powinno dostawać preparat mlekozastępczy (np. Nutramigen, Pregestimil, Alfare, Bebilon Pepti, Bebilon Pepti MCT) lub preparat sojowy (np. Prosobee 1/2, Bebilon sojowy 1/2, Bebiko sojowe, Humana SL, Isomil).

Rozszerzanie diety

Dziecko alergiczne karmione butelką może jeść nowe pokarmy od około 5. miesiąca. Trzeba wprowadzać je kolejno w odstępach około tygodnia. Jeżeli pojawią się objawy uczulenia, nie wolno już podawać tego produktu. O terminie ponowienia próby decyduje alergolog.

Najpierw wprowadza się soki i przeciery (poza jabłkiem słabe własności alergizujące mają również maliny, porzeczki, czarne jagody i winogrona) oraz zupkę jarzynową (marchew, ziemniak, dynia, pietruszka, kalarepa, kalafior). Od 5.-6. miesiąca do posiłków dodaje się kleiki, a potem kaszki. Między 10. a 12. miesiącem można ostrożnie wprowadzać produkty zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies). Od 10. miesiąca można też spróbować podać trochę ugotowanego żółtka. Inne pokarmy o silnych właściwościach alergizujących wprowadza się stopniowo w 2. roku życia.