Kapusta z grzybami: przepis

Kapusta z grzybami to jedna z dwunastu potraw wigilijnych w wielu domach. Kapustę z grzybami przygotowuje się najlepiej na kilka dni przed Wigilią (zdaniem naszych babć, im wcześniej, tym lepiej), "żeby kapusta naszła". Przygotowaną kapustę z grzybami należy każdego dnia zagotować od nowa, to gwarancja smaku i zapachu kapusty wigilijnej. Czego potrzebujemy, żeby przygotować kapustę?

Przepis na kapustę z grzybami:

  • 30, 40 dag suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie kilka suszonych śliwek

Zobacz także: Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!

Kapusta z grzybami: jak krok po kroku zrobić kapustę wigilijną?

Kapusta wigilijna nie wyjdzie, jeśli nie dodamy do niej suszonych grzybów. Grzyby należy wcześniej umyć i namoczyć. Tutaj podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo. Kiedy grzyby będą już odpowiednio namoczone, należy je odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w paski.

Kiszoną kapustę możemy odcisnąć, ale nie musimy. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać wodą i ponownie odcisnąć. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła (masło, a nie olej, doda wyjątkowego aromatu podsmażanej cebulce).

Do garnka wkładamy kapustę (można ją delikatnie posiekać, według uznania), podsmażoną cebulę, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie (liście można delikatnie rozdrobnić, a ziele z pieprzem utrzeć w moździerzu. Całość podlewamy niewielką ilością wody z moczenia grzybów, a także dolewamy około szklanki lub dwóch wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około dwóch godzin na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu całość mieszamy drewnianą łyżką, zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby kapusta wigilijna nie przypaliła się.

To Cię również zainteresuje:

Wegetariańskie święta: Przepis na barszcz czerwony według Rozkosznego

Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie: 6 pomysłów czym zastąpić mięso

Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby

Świąteczny obiad u Karola Okrasy