Kapusta to warzywo typowo polskie, uprawiane w naszym kraju od lat. Chętnie jedzona w bigosie, gołąbkach, jako dodatek do sałatek czy smażona z dodatkiem koperku. Warzywo to jest bardzo zdrowe i posiada szereg właściwości leczniczych.

Legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga – władcy Sparty którego Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Kapusta jest wbrew pozorom bardzo niskokaloryczna, ma za to bardzo dużo witaminy C – tyle co cytryna, a poza tym witaminę A, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym kapusta to skarbnica wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Najwięcej kwasu foliowego znajdziemy w zewnętrznych liściach. Kapusta skutecznie leczy dolegliwości żołądkowe, jelitowe, układu oddechowego oraz świetnie wzmacnia organizm.

Lecznicze właściwości ma nie tylko samo warzywo ale także sok z kapusty. Warto go pić, aby wzmocnić odporność czy pozbyć się wody z organizmu. Ma też łagodzące działanie w przypadku wrzodów na żołądku. Okłady z kapusty stosuje się na bóle reumatyczne i artretyzm.
Kiszona kapusta również ma szereg właściwości zdrowotnych. Pobudza ona trawienie oraz odtruwa organizm. Podobnie jak jej wersja surowa ma tez duże ilości witaminy C.