PORCJA: 228 kcal

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

NA 4 PORCJE:

  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 200 g soli morskiej
  • 400 ml oliwy
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • cytryna
  • bagietka
  • 12 liści szpinaku
  • 3 łyżki czarnego kawioru

Łososia umyć, osuszyć. Posypać z każdej strony solą morską i odstawić do lodówki na dwie godziny, po czym opłukać i osuszyć. Zalać oliwą, dodać pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Marynować w lodówce przez noc. Filety osączyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekane ce-bule i czosnek oraz pokrojony koperek (kilka gałązek koperku odłożyć). Doprawić sokiem z poło-wy cytryny i pieprzem. Bagietkę pokroić w kromki. Na każdej kromce ułożyć po listku szpinaku i 1–2 łyżki tatara. Wierzch ozdobić kawiorem, odłożonym koperkiem i skórką startą z cytryny.