Dla 4 osób

  • 100 g bitej śmietany
  • 200 ml jogurtu owocowego (np. malinowego)
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek malinowej polewy
  • 4 wafle
  • sól

Śmietanę ubić z połową cukru. Połowę śmietany wymieszać z jogurtem. Resztę wstawić do lodówki. Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na gęsty krem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z koglem-moglem, a następnie połączyć z jogurtem i śmietaną. Jogurtowo-jajeczną masę wstawić na 2 godziny do zamrażarki , aż dobrze się schłodzi (od czasu do czasu masę należy mieszać, by równomiernie się chłodziła). Jogurtowo-śmietanowe lody rozdzielić za pomocą okrągłej łyżki do pucharków lub miseczek. Polać malinową polewą, udekorować schłodzoną bitą śmietaną oraz wafelkiem.

Nasze rady

Deser uatrakcyjnimy, posypując go grubo posiekanymi orzechami włoskimi albo pistacjowymi (przed podaniem pistacje płuczemy, żeby nie były słone i suszymy). Możemy też na dno naczynia z deserem położyć owoce z puszki. Deser będzie pożywniejszy, jeśli do jogurtowo-jajecznej masy dodamy 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub mascarpone.