Taka jest nasza dieta - oparta na kanapkach, ale niskokaloryczna, a przy tym prosta, idealna dla zapracowanej kobiety.

Dietę "kanapkową" wymyślili Francuzi, najwięksi obok nas wielbiciele pieczywa w Europie. Postawili na wyjątkowe właściwości chleba i bułek - mało które produkty sycą tak bardzo, gdyż zawierają błonnik, który pełni rolę wypełniacza. Dzięki temu można zjeść naprawdę niewiele, a jednocześnie zupełnie nie odczuwać głodu.
Podczas diety "kanapkowej" jedną dużą kanapkę zjadasz na śniadanie, a drugą, w rozmiarze "XXL" zabierasz ze sobą do pracy, jako danie główne. Dopiero po powrocie do domu fundujesz sobie ciepły, lekki, ale pożywny posiłek. Podczas weekendu gorące danie możesz zjeść w porze obiadowej, natomiast kanapkę na kolację. Nie zapominaj też o płynach. Do posiłków i między nimi pij niesłodzoną kawę, herbatę, herbatki owocowe lub napary ziołowe oraz niegazowaną wodę mineralną.

1 DZIEŃ (1000 kcal)

Śniadanie (300 kcal)
Tost wiosenny: 2 kromki pszennego chleba tostowego,1/4 opakowania (ok. 100 g) niskokalorycznego serka homogenizowanego np. Figura, 5 rzodkiewek,  łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki (ok. 50 g) kiełków słonecznika
Z chleba odkrój skórki, kromki posmaruj serkiem. Rzodkiewki potnij w plasterki, ułóż na serku. Posyp kanapkę posiekanym szczypiorem i kiełkami.

Lunch (320 kcal)
Kanapka smakosza: 2 kromki chleba razowego, łyżeczka margaryny, 2 plastry szynki drobiowej, jajko na twardo, pomidor, łyżka posiekanej rzeżuchy
Chleb posmaruj margaryną. Ułóż na nim szynkę, pokrojone w plasterki jajko i pomidora. Posyp rzeżuchą.

Kolacja (380 kcal)
Filet z dorsza z warzywami: filet z dorsza (120 g), brokuł (200 g), szklanka kiszonej kapusty, mała cebulka, łyżeczka oleju słonecznikowego
Rybę i brokuł ugotuj na parze. Do kiszonej kapusty dodaj posiekaną cebulę i olej.

2 DZIEŃ (1005 kcal)

Śniadanie (305 kcal)
Śliwkowy przysmak: duża bułka grahamka, 2 łyżki chudego twarogu, 2 łyżeczki niskosłodzonych powideł śliwkowych
Przekrój grahamkę na pół, posmaruj twarogiem obie połówki, udekoruj powidłami.

Lunch (400 kcal)
Kanapka tysiąca wysp: 2 cienkie kromki chleba staropolskiego, łyżka gotowego sosu tysiąc wysp, 2 liście sałaty karbowanej, 4 cienkie plasterki salami, strąk żółtej papryki
Każdą z kromek posmaruj sosem, ułóż na niej poszarpaną na kawałeczki sałatę, a następnie plasterki salami. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w podłużne paski i poprzekładaj nimi kanapkę.

Kolacja (300 kcal)
Schab z fasolką: plaster schabu (100 g), łyżeczka oleju rzepakowego, szklanka żółtej fasolki szparagowej, średni pomidor
Schab lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, obsmaż na oleju. Fasolkę ugotuj na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pomidora pokrój w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Ułóż na talerzu, dopraw solą.

3 DZIEŃ (1000 kcal)

Śniadanie (350 kcal)
Paprykowy smakołyk: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, łyżka serka z ziołami (np. Almette), 1/4 opakowania kiełków słonecznika albo mieszanki kiełków, łyżka pestek dyni, po 1/2 strąka czerwonej oraz żółtej papryki, 1/2 grejpfruta
Kromki posmaruj serkiem, posyp pestkami dyni, na wierzch połóż pokrojone w paseczki strąki papryki. Udekoruj kiełkami. Na deser możesz zjeść połówkę grejpfruta.

Lunch (300 kcal)
Kanapka łakomczucha: 2 kromki chleba razowego ze śliwkami, łyżeczka margaryny, 4 plasterki polędwicy sopockiej (40 g), 2 liście sałaty, 5 rzodkiewek
Na posmarowanym margaryną chlebie ułóż liście sałaty, następnie przykryj je plasterkami polędwicy. Rzodkiewki umyj, pokrój w cienkie plasterki, udekoruj kanapki.

Kolacja (350 kcal)
Pieczony łosoś z makaronem razowym: 1/4 szklanki ugotowanego makaronu razowego (100 g), dzwonko łososia (150 g), plasterek cytryny, 1/3 kubka jogurtu naturalnego (50 g), łyżeczka posiekanego koperku, średni pomidor
Łososia upiecz w folii aluminiowej lub na grillu. Dopraw sokiem z cytryny. Jogurt wymieszaj z koperkiem, polej nim rybę. Jedz z pokrojonym w plastry pomidorem.

4 DZIEŃ (1000 kcal)

Śniadanie (290 kcal)
Chrupiące kanapki: 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego, kostka serka topionego light (30 g), strąk zielonej papryki, kiść ciemnych winogron
Chleb posmaruj serkiem. Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paski, ozdób nimi kanapki. Na deser zjedz winogrona.

Lunch (386 kcal)
Bułka z tuńczykiem: bułka posypana ziarnami sezamu, łyżka niskokalorycznego serka Toska, 1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym (90 g), liść sałaty lmały pomidor, mały ogórek, mała czerwona papryka, 2 gałązki koperku, łyżka posiekanego szczypiorku
Umyj warzywa. Pomidora i ogórka pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, potnij w paski. Przekrój bułkę na pół, posmaruj ją serkiem. Tuńczyka osącz z sosu, wyłóż na bułkę. Następnie ułóż warzywa, posyp je szczypiorkiem, udekoruj koperkiem, przykryj liściem sałaty, a następnie drugą połówką bułki.

Kolacja (324 kcal)
Kurczak w sosie curry: średnia pierś z kurczaka (120 g), łyżeczka oleju, 1/3 kubka jogurtu naturalnego (50 g), 1/2 łyżeczki curry, por, łyżeczka majonezu light, łyżeczka śmietany jogurtowej
Pierś pokrój w paski, podduś na oleju. Dodaj jogurt oraz curry. Pora poszatkuj, wymieszaj z majonezem i śmietaną.

5. DZIEŃ (1100 kcal)

Śniadanie (420 kcal)
Kanapka włoska: mała bułka ciabata, 2 plasterki cukinii, łyżeczka margaryny lub masła, 2 plasterki sera mozzarella (50 g), średni pomidor, parę listków świeżej bazylii (niekoniecznie)
Cukinię sparz lub ogrzej przez minutę w mikrofalówce. Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem. Na jednej połówce ułóż cukinię, mozzarellę, pokrojonego w plasterki pomidora, listki bazylii. Nakryj drugą połówką i podgrzej kanapkę przez około 5 minut.

Lunch (356 kcal)
Kanapka zielona: plasterek sera żółtego light, 4 plasterki cienkiej kiełbasy drobiowej, 2 kromki chleba graham, średni pomidor (100 g), łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ser żółty zetrzyj na grubej tarce. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plasterki kiełbasy drobiowej i plasterki pomidora. Całość posyp startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.

Kolacja (324 kcal)
Pieczony pstrąg z sałatą: średni, odfiletowany pstrąg (200 g), zioła prowansalskie, łyżka soku z cytryny, 5 liści sałaty, mandarynka
Pstrąga opłucz, przypraw ziołami i solą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku lub na grillu. Przed podaniem polej sokiem z cytryny. Sałatę poszarp na drobniejsze kawałki, następnie wymieszaj z pokrojoną w kostkę mandarynką.

6. DZIEŃ (1013 kcal)

Śniadanie (418 kcal)
Kolorowa grahamka: 1/2 bułki grahamki, łyżeczka majonezu light, 4 liście cykorii, jajko na twardo, łyżka posiekanego szczypiorku, mała czerwona papryka, jabłko
Bułkę pokrój na plasterki, posmaruj je majonezem, a następnie ułóż na nich liście cykorii. Jajko podziel na plastry, rozłóż na bułce, posyp szczypiorkiem. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę, udekoruj kanapki. Na deser - jabłko.

Lunch (295 kcal)
Kanapka biało-różowa: kromka chleba żytniego z ziarnami, 1/2 łyżeczki masła, 2 liście sałaty, 3 cienkie plasterki polędwicy surowej, tzw. łososiowej (45 g), kilka piórek szczypiorku, 1/2 obranej białej rzodkwi, 2 mandarynki
Chleb posmaruj masłem, połóż na niego sałatę i plasterki polędwicy. Rzodkiew pokrój w plasterki, dodaj do kanapki, udekoruj piórami szczypiorku. Posiłek uzupełniają dwie mandarynki.

Kolacja (300 kcal)
Pomidor faszerowany ryżem i mięsem: bardzo duży pomidor (200 g), 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 4 łyżki mielonego mięsa z indyka, białko jajka, 2 dymki, 2 łyżki bułki tartej
Mięso z indyka wymieszaj z białkiem jaja, ryżem, posiekaną dymką i tarta bułką. Dopraw do smaku ziołami i solą. Wydrążony pomidor napełnij farszem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.

7. DZIEŃ (1000 kcal)

Śniadanie (375 kcal)
Bagietka z serem: 1/4 bagietki francuskiej, 2 plasterki chudej szynki (50 g), 10 listków endywii lub innej sałaty, 2 cienkie plasterki sera Brie, 1/2 opakowania mieszanki kiełków (25 g)
Bagietkę przekrój na pół. Na jednej połówce ułóż listki endywii, zwinięte w rulonik plasterki szynki i ser. Posyp kiełkami, przykryj drugą połową bagietki.

Lunch (340 kcal)
Ryżowe kanapki: 2 wafle ryżowe, kostka serka śmietankowego kiri, świeży ogórek (100 g), łyżka posiekanego szczypiorku, 4 rzodkiewki
Wafle ryżowe posmaruj serkiem, na wierzchu połóż na przemian plasterki ogórka i rzodkiewki. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kolacja (285 kcal)
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym: 3 łyżki mielonego mięsa z indyka, białko jaja, łyżka tartej bułki, szklanka bulionu warzywnego z kostki, kubek jogurtu naturalnego (150 g), 3 łyżki posiekanego koperku, 2 marchewki, małe jabłko, łyżka soku z cytryny.
Mięso połącz z tartą bułką i białkiem, dodaj łyżkę koperku wymieszaj. Uformuj klopsiki. Wrzuć je do wrzącego bulionu i ugotuj. Gdy potrawa przestygnie, dodaj jogurt i resztę koperku. Marchewki i jabłko umyj, obierz i utrzyj na grubej tarce. Dopraw sokiem z cytryny.