Czy wiesz, że sery topione Gouda i Złoty Ementaler można wykorzystać nie tylko na kanapkę? 
To doskonałe, tradycyjne produkty o wysokiej jakości, które mogą być bazą do przygotowania różnego rodzaju zup, sosów do makaronów, kasz lub ziemniaków. Nie mniejszą popularnością cieszą się także jako dodatek w daniach mięsnych, serowo-warzywnych pastach czy plackach.
Ważnym aspektem w przygotowywaniu dań z dodatkiem serków topionych jest fakt, iż nie zawierają konserwantów.

Są źródłem białka i wapnia. 
Zastosowanie ich w kuchni wzbogaca naszą dietę o niezbędne składniki odżywcze.

Co więcej serki topione nadają kremową i delikatna konsystencję przygotowywanym potrawom 
oraz wzbogacają  ich smak.

Wiosną doceniamy znaczenie zielonych sałatek, które są chętnie przyrządzane w każdej kuchni, zarówno tradycyjnej jak i nowoczesnej. Takie sałatki mogą zostać wzbogacone serkami topionymi np. Złotym Ementalerem lub Goudą. 

Sałatka z malinami i serkiem topionym

Wystarczy kilka składników: 

•    Dwie garście różnego rodzaju sałat (np. masłowa, lodowa, czerwona, rukola lub mix sałat)
•    10 – 15 sztuk świeżych malin
•    4 plastry szynki parmeńskiej
•    100 g serka topionego Złoty Ementaler
•    Sos balsamiczny
•    Oliwa z oliwek
Sałatę myjemy i wykładamy na talerz. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. 
Serek topiony kroimy w cienkie paseczki i wykładamy razem z malinami na wierzch sałatki. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym. Smacznego!

Zobacz także:

Cake pops 

Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasteczka. Idealny będzie tu przepis na cake pops czyli ciasteczka na patyku. Poniżej wersja z dodatkiem szpinaku, który po upieczeniu jest praktycznie niewyczuwalny. 

 Składniki na ciasteczka:
•    1 jajko
•    70 ml cukru
•    100 g masła
•    150 g mrożonego szpinaku
•    130 ml mąki
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 duża łyżka przyprawy do piernika

Składniki na polewę:
•    100 g serka topionego  Gouda SERTOP
•    1/4 kostki masła
•    50 – 100 ml mleka
•    2  łyżki cukru pudru
•    wydrążona laska wanilii
•    1 łyżka kakao
Do dekoracji: ulubione posypki .

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut  (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki podgrzewamy w garnku i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Patyczki wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.

W sezonie grillowym sery topione są bardzo chętnie wykorzystywane  jako baza różnego typu farszów warzywnych czy mięsnych. Dużym powodzeniem cieszy się np. cukinia faszerowana serkiem topionym Złoty Ementaler czy roladki z bakłażana przekładane serkiem Gouda. 
Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie sosu serowego w postaci dip’u. Aby przygotować taki sos wystarczy 100 g serka pokrojonego w cienkie plasterki lub kosteczki, szklanka mleka (większą lub mniejszą ilością mleka regulujemy gęstość naszego sosu), sól i świeżo zmielony pieprz.

Guacamole

Przepis dla osób lubiących bardziej nowatorskie wykorzystanie wysokiej jakości serków topionych.

Potrzebne składniki:
•    2 dojrzałe awokado
•    1 serek topiony  Złoty Ementaler  lub Gouda
•    2 ząbki czosnku
•    1 papryczka chili
•    1 limonka
•    sól i pieprz
•    pestki granatu

Awokado myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką miąższ, który następnie przekładamy do miseczki. Dodajemy serek topiony  i rozgniatamy  widelcem na  jednolitą masę .  Czosnek i papryczkę chilli bez nasion bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, następnie skraplamy sokiem z limonki.  Mieszamy. Dekorujemy pestkami granatu oraz opcjonalnie cząstkami awokado.
Guacamole najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!