Jarmuż to bliski kuzyn naszej dobrze znanej kapusty, a także brokułów. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych jest obecnie bardzo popularny. Okazuje się jednak, że był uprawiany już w średniowieczu. Warzywo to, tanie w uprawie było, obok rzepy podstawą diety chłopów.
Najpopularniejszy obecnie jarmuż to ten o karbowanych liściach, ale istnieją tez odmiany których liście są zupełnie „wyprasowane”.  Jarmuż może być zielony, ale może też mieć liście bardziej fioletowe, a nawet białe. Warzywo to sprzedawane jest często jako „ozdobna kapusta” w kwiaciarniach!

Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do naszej diety?

Jarmuż, podobnie jak inne zielone warzywa ma w sobie dużo chlorofilu. Ma on działanie antyoksydacyjne, a jego cząsteczki są bardzo podobne do cząsteczek krwi! W jarmużu znajdziemy też dużo karotenu i bardzo dużo witaminy C! Jedna porcja wielkości kubka surowego jarmużu zaspakaja 70% zapotrzebowanie na tę witaminę. W swoim składzie te zielone liście mają też witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, magnez, cynk, żelazo i luteinę – świetnie działającą na wzrok. Spożywanie jarmużu wzmacnia tez kości, bo ma on więcej wapnia niż mleko!
Kolejnym plusem jarmużu jest to, że składa się on w 80% z wody i ma zaledwie 40 kalorii na szklankę. Dodatkowo znajdziemy w nim też błonnik i kwas foliowy. Warzywo to zawiera też sulforafan – związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
Na jarmuż powinny jednak uważać osoby mające problemy z tarczycą. Jego duże ilości spowalniają bowiem wchłanianie jodu.