Hinduskie lody – różano-kardamonowy kulif

Składniki:

  • 600 ml pełnego mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml syropu różanego
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • Posiekane płatki z 2 róż


Jak przygotować?

Do garnka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj nieustannie mieszając do czasu, aż mieszanka zredukuje się o ⅓. Wystudź. Dodaj syrop, płatki i kardamon. Wymieszaj i wystudź zupełnie. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Przełóż mieszankę do maszyny do lodów i mieszaj do czasu aż zacznie się scalać. Przełóż do sufletówek i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.

Przed podaniem przestaw do lodówki na 10 minut, żeby lody zmiękły. Podawaj oprószone pistacjami.

Smacznego!

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPISY NA INNE WIOSENNE DESERY