Osteoporoza jest chorobą kości, powoduje postępujący ubytek masy kostnej co doprowadza do osłabienia struktury przestrzennej kości. W wyniku tego kości stają się kruche i z łatwością się łamią.

Choroba ta potrafi rozwijać się bezobjawowo nawet kilkanaście lat. Nie odczuwamy w żaden sposób zmniejszenia gęstości naszych kości i możemy nie zdawać sobie sprawy z zagrożenia. Po 35 roku życia nasz organizm nie buduje nie wzmacnia już naturalnie kości i następuje powolne ich osłabienie.

Ważnym elementem zapobiegania osteoporozie jest odpowiednia dieta. Powinna być ona bogata w wapń oraz witaminę D. Włącz do swojej diety mleko, jogurt naturalny i twaróg oraz ser żółty. Dobrym źródłem wapnia są też sardynki z puszki (zarówno te w oleju jak i w pomidorach) oraz warzywa zielone i strączkowe. Regularnie spożywaj więc szpinak, natkę pietruszki, brokuły czy fasole, soję, soczewicę.

Nie jedz dużych ilości razowego pieczywa, zawiera ono fityniany, które zmniejszają przyswajanie wapnia. Podobnie działa też fosfor obecny w wędlinach i mięsie. Przyswajane magnezu zmniejsza też jedzenie fast foodów oraz dużych ilości soli. Unikaj też alkoholi, kawy i mocnej herbaty w dużych ilościach, napojów gazowanych i energetyzujących.