Nóż do warzyw

Jak wybrać nóż do warzyw? Przede wszystkim powinien mieć krótkie, sztywne ostrze. Do obierania okrągłych warzyw lub owoców takich jak jabłka czy ziemniaki warto wybrać krótki, zagięty nóż. A do krojenia tych o cienkiej skórce np. pomidorów przyda się ostrze z drobnymi ząbkami.

Nóż do filetowania ryb

By sprawnie filetować, ostrze powinno być długie i elastyczne, tak jak w nożu

Jaki nóż do mięsa?

Najlepszy jest tzw. nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w uniwersalne, szerokie ostrze, dzięki czemu idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia oraz porcjowania kawałków mięsa.

Czym pokroić chleb?

Nóż musi mieć długie i ząbkowane ostrze, tak jak żeby w łatwy i delikatny sposób, bez zgniatania, przeciąć chrupiącą skórkę każdego pieczywa.