Nie wpadaj w panikę, jeśli w święta ma przyjść do ciebie cała rodzina, a nikt nie garnie się, żeby pomóc ci w przygotowaniach. Zdaniem Nigelli Lawson najważniejsze to dobrze zorganizować się w kuchni, a później nie przepraszać, że czegoś nie zrobiłaś lub że coś ci nie wyszło. Skorzystaj z rad Nigelli, a zaoszczędzisz sporo czasu, nerwów i pieniędzy.

TNIJ, CO SIĘ TYLKO DA
Gdy gotujesz w pośpiechu, zamiast kroić coś na desce, potnij to nożyczkami kuchennymi – będzie szybciej. Są idealne do cięcia ugotowanych warzyw, kawałków kurczaka na zimno lub plastrów szynki do sałatki.

RÓB WŁASNE SOSY
Kiedy słoiczki z musztardą są już prawie puste, nie myj ich, tylko zrób w nich dressing (zamiast go kupować). Resztki musztardy na dnie dodadzą aromatu i smaku zimnym sosom.

NOŚ RĘKAWICZKI
Zakładaj jednorazowe rękawiczki z lateksu przed nakłuwaniem gorącej pieczeni, porcjowaniem pieczonego kurczaka lub zimnych mięs i obowiązkowo przy obieraniu i krojeniu buraków. Nie będziesz musiała przez kwadrans szorować czerwonych od soku dłoni.

NIE PRZYPALAJ
Jeśli nie chcesz, żeby cebula podczas smażenia zbrązowiała, posyp ją solą. Kiedy smażysz na maśle, dodaj trochę oleju, a masło się nie przypali.

PIECZ JAK WŁOSZKI
Jeśli nie masz specjalnego patyczka testera do sprawdzania, czy ciasto upiekło się w środku, nie wpadaj w panikę, tylko zrób tak, jak Włosi: użyj surowego makaronu spaghetti.

WYKORZYSTAJ DO DNA
Gdy zostanie ci trochę wina w otwartej butelce, zamróź je w hermetycznym pojemniku (do trzech miesięcy) i wykorzystaj do późniejszego gotowania. Jeśli masz w domu zwietrzałą coca-colę, użyj jej do ugotowania szynki lub kurczaka. Przepisy znajdziesz na www.nigella.com.

UBIJ LEPSZĄ PIANĘ
Żeby mieć pewność, że miska nie jest tłusta, kiedy ubijasz białka na pianę, przekrój cytrynę na pół i przetrzyj miskę (uwaga dla początkujących: tą przekrojoną stroną cytryny!). Kwas usunie tłuszcz, dzięki czemu piana będzie lepiej ubita i puszysta.

NIE PRZYKLEJAJ SIĘ
By farsz z mięsa lub ciasto nie kleiły ci się do rąk, co jakiś czas zanurz dłonie w zimnej wodzie lub wetrzyj w nie odrobinę bezwonnego oleju. Gdy w przepisie jest miód, zanurz wcześniej w oleju łyżkę lub miarkę, a miód już się do niej nie przyklei.

WALCZ Z PLAMAMI
Aby pozbyć się na kubkach brązowych plam np. po herbacie, mocz każdy kubek w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki soku z limonki albo, co jest znacznie tańsze, octu.

UWAŻAJ NA KWIATY
Nigdy nie stawiaj niczego na linii wzroku siedzących za stołem osób. Żadnych wielkich bukietów, raczej misy np. z cytrynami. Jeśli chcesz mieć kwiaty, niech to będą bukieciki, ustawione np. w staroświeckich słoiczkach po musztardzie.