Wino to najlepszy dodatek do eleganckiego obiadu, istnieją jednak określone zasady ich serowarnia. Pamiętajmy ze wina generalnie nie podajemy do zup.
Natomiast jak najbardziej możemy je polać do przystawki. Przeważnie podajemy do nich wina białe wytrawne. Jeśli przystawki są mięsne możemy pokusić się też o lekkie czerwone wino, natomiast pasztet podaje się raczej z winem białym – także słodkim.

Do dania głównego dobieramy wino w zależności od podawanej potrawy. Do dan rybnych oraz z owocami morza najlepiej dobrać wino białe lub różowe. Delikatny smak takiej potrawy nie może być zdominowany zbyt ciężkim trunkiem. Podobne wina możemy podać tez do drobiu, choć jego wersja smażona lub pieczona lepiej sprawdzi się w duecie z lekkim czerwonym winem.

Wieprzowinę i wołowinę podajemy z winami czerwonymi. Jeśli mięso jest ciężkie i mocno przyprawione sięgamy po wina wytrawne, natomiast do dan lżejszych możemy podać lekkie wina czerwone. Tylko do jagnięciny, która jest wyjątkowo delikatna wybieramy wino białe, wytrawne.

Do makaronów dobieramy wina pod kątem składników sosu. Świetnie spiszą się tu wina z Włoch – ojczyzny makaronu.

Do deserów podajemy zaś wina słodkie, lżejsze i bardziej orzeźwiające do deserów owocowych, a np. sherry do deserów czekoladowych.