4 porcje  przygotowanie: 20 min
Składniki:
Olej, jajko, sól
Sos À la holenderski:
2 żółtka, 2 łyżki sosu sojowego TaoTao, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, łyżka masła
Kiełbaski:1/2 łyżeczki masła, łyżka oleju, 4 cienkie kiełbaski, np. frankfurterki,
1/2 pokrojonej w piórka cebuli , 20 dag umytych kurek, 50 ml marynaty w stylu chińskim TaoTao, 2 kromki pumpernikla, natka pietruszki





1. Szklankę wykładamy folią spożywczą, wewnątrz lekko smarujemy olejem.Wbijamy jajko, oprószamy solą. Zbieramy wystającą folię, zawijamy, spinamy spinaczem i wstawiamy do wrzątku na 4–4,5 min. Folię wyjmujemy ze szklanki, rozwijamy.















2. Żółtka mieszamy w metalowej misce z sosem sojowym, sokiem z cytryny i pieprzem. Masło rozpuszczamy, wlewamy do miski z masą jajeczną, cały czas mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla po maśle wlewamy 1/2 szklanki wody. Kiedy zacznie się gotować, stawiamy na rondlu miskę z masą jajeczną i ubijamy rózgą, aż zgęstnieje.









3. Masło rozpuszczamy razem z olejem. Wkładamy kiełbaski (nacięte na końcach na krzyż) i cebulę, smażymy po 2 min z każdej strony, dodajemy kurki, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje cała woda.









4. Dolewamy marynatę w stylu chińskim i dusimy jeszcze 2 min. Kiełbaski z kurkami podajemy z pumperniklem, jajkiem
i sosem holenderskim i posypujemy grubo posiekaną natką.

Zobacz także: