porcja: 396 kcal

przygotowanie: 30 minut

na 12 porcji

Cias

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 3–4 winne jabłka
  • łyżka cynamonu
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g masła

Składniki na kruszonkę połączyć, zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. W mikserze wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, żółtkami i śmietaną. Następnie rękami zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ poszatkować w kawałki. Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem formę. Wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce, bezpośrednio na jabłka. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także: