Ten magiczna roślina przywędrowała do nas aż z odległej Azji, jego niektóre odmiany rosną też na terenach Australii, Południowej Afryki i Oceanii. Kłącze imbiru posiada dużą ilość olejków eterycznych, dzięki czemu ma wiele właściwości leczniczych. Imbir przede wszystkim jest znany jako lek na problemy żołądkowe, ułatwia on trawienie i łagodzi mdłości. Polecany jest często przy chorobie lokomocyjnej. Dodatkowo łagodzi bóle, szczególnie te miesiączkowe. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym świetnie leczy przeziębienia, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Zalecany jest przy problemach z zimnymi kończynami, ponieważ przyspiesza krążenie krwi. Wiele preparatów wyszczuplających zawiera olejki z imbiru, które wspomagają spalanie tłuszczu i walkę z cellulitem. Ostatnie badania wskazują, że imbir działa także przeciw nowotworowo.

Jak jeść imbir?
Surowy korzeń imbiru należy obrać ze skóry, można dodawać go pokrojonego do potraw. Świetnie pasuje do mięs (np. kaczki) ale także deserów (w postaci mielonej). Sam imbir zalany gorącą wodą zaparza się na herbatę imbirową która jest wyborna zwłaszcza z miodem zimową porą.
Należy unikać mieszania go z ziołami bo te kompozycje smakowe nie zawsze ze sobą współgrają.