Koktajle owocowo-warzywne to świetny patent na drugie śniadanie i prosty sposób na przywrócenie równowagi w organizmie. Modne smoothies są zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, a także wspomagają detoksykację i odchudzanie. Warto się do nich przekonać! Sekretem dobrego smoothie jest odpowiednie połączenie składników i zachowanie proporcji zwłaszcza, jeśli chcemy takim koktajlem zastąpić pełnowartościowy posiłek. Specyficzny smak można zniwelować odrobiną słodszych owoców – o ile dietetyk na to pozwoli. Do koktajlowej kuracji warto dołączyć ziołową suplementację wykorzystując np. produkty firmy (Vitana np. Cidrex i Saluran), a także ćwiczenia poprawiające kondycję. Z taką porcją zdrowia należycie przygotujesz ciało do lata!

 

A jak przygotować idealne smoothie na wiosnę 2016? Jeśli planujesz zastąpić takim koktajlem pełnowartościowy posiłek musisz połączyć odpowiednio proporcje. Nie wystarczy zmiksować truskawek i bananów z jogurtem. Poniżej podpowiadamy jak to zrobić.

Przede wszystkim pamiętaj o odpowiednich proporcjach i łączeniu składników, zmiksuj i wypij zamiast śniadania lub na podwieczorek. Najlepsze proporcje podajemy poniżej.

ODPOWIEDNIE PROPORCJE

  • 70% GREENS – 4-6 szklanek szpinaku, jarmuż, rukola, kapusta pak choi
  • 15 % LIQUID – 1 szklanka wody lub mleczka kokosowego
  • 10 % FRUIT – jabłko, banan, avocado, cytryna
  • 5 % BOOSTER - imbir, cynamon, wanilia, świeża mięta, orzechy i nasiona, miód

KONIECZNIE PRZECZYTAJ O ODCHUDZANIU NA WIOSNĘ 2016

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY NA SMOOTHIE

Zobacz także: