Hummus to produkt znany od czasów antycznych, pochodzi prawdopodobnie z Libanu i jest ważnym składnikiem wschodniej kuchni. Istnieją tez legendy jakoby hummus wymyślił Saladyn – sułtan Egiptu. Z pewnością jest to jedno z pierwszych gotowych dań.  Popularny także w kuchni żydowskiej oraz greckiej.

Głównym składnikiem hummusu jest cieciorka, w swoim składzie ma też Tahinipastę sezamową oraz czosnek, cytrynę i oliwę.

Sam hummus jest świetnym źródłem białka roślinnego, stąd jego popularność w ubogiej w białko diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Białko znajdujące się w cieciorce jest tu bowiem świetnie uzupełniane przez metioninę – aminokwas znajdujący się paście sezamowej.

Dodatkowo hummus jest także bogaty w żelazo, które zapobiega niedokrwistości. Zawartość witaminy C i B6 podnosi odporność , a kwas foliowy wpływa na działanie układu nerwowego. W hummusie znajdziemy też poprawiający trawienie błonnik oraz cynk i mangan. Pasta ta ma też działanie odchudzające dzięki zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Z tych wielu powodów pasta ta jest bardzo zdrowa i powinien ją jeść każdy!
Hummus zwykle jada się z pieczywem np. pitą, ale jest też świetnym dodatkiem do pokrojonych warzyw np. marchewki czy selera naciowego.