Herbatę jaśminową otrzymujemy tylko z jaśminu wielkolistnego, mimo że roślina ta ma wiele odmian. Jego białe kwiaty dodawane są najczęściej do herbaty zielonej i białej, choć możemy też spotkać się z połączeniem jaśminu i herbaty czarnej.
Herbata jaśminowa jest wyjątkowa, w dawnych czasach w Chinach mogła ją pić tylko arystokracja. Ma bardzo delikatny i smak i mocno wyczuwalny piękny zapach jaśminu. Oprócz tych cech smakowych jest też bardzo zdrowa. W połączeniu z herbata zieloną neutralizuje działanie wolnych rodników i działa przeciw nowotworowo. Usprawnia też pracę serca i całego układu krwionośnego, co chroni nas przed zawałem. Pomaga też redukować zły cholesterol.
Mieszanka herbaty czarnej i płatków jaśminu dodaje nam energii i pobudza do działania, to zasługa teiny, która ma podobne działanie do kofeiny.
Jaśmin w połączeniu z herbatą białą działa jak eliksir młodości, chroni też przed nowotworami.
Jaśmin jest też rośliną która zapobiega rozwojowi infekcji, leczy też oparzenia i pomaga przy problemach skórnych. Jego kolejną zaletą jest pomoc w koncentracji i sprawności umysłu oraz działanie antydepresyjne. Jaśmin widnieje też na liście afrodyzjaków.