Dla 4 osób

  • 400 g cielęciny lub wołowiny
  • 400 g makaronu rurek
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki
  • listek laurowy
  • łyżka zagęstnika do sosu
  • sos sojowo-grzybowy

Mięso umyć, osączyć. Usunąć tłuszcz i żyły. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć mąką. Podsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Podmażyć na smalcu, na którym smażyło się mięso. Dodać do mięsa. Tłuszcz pozostały ze smażenia połączyć z koncentratem pomidorowym. Zagotować. Wlać do mięsa i cebuli. Dodać listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu 40 minut pod przykryciem. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Wywarem podlewać duszące się mięso. Sos z duszenia połaczyć z zagęstnikiem. Zagotować.Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso podawać z makaronem polanym sosem, skropionym sosem sojowo-grzybowym i posypanym natką.