SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

CIASTO:

  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • łyżeczka soli

NADZIENIE:

  • 30 dag grzybów (podgrzybków, koźlarzy, gąsek, opieiek)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml bulionu z kostki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i sól, posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.

Masło stopić w rondlu, wrzucić grzyby, dusić 15 minut. Dodać cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Szczypiorek posiekać, dodać do grzybów, wlać bulion i sos sojowy, przyprawić. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, piec 15 minut w temp. 200°C.

Zobacz także:

Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną, piec 30 minut w temperaturze 200°C.