Kotleciki warzywne

od 15. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezmlecznej,
składniki na 4 porcje 

  • pół opakowania mrożonych brokułów
  • pół opakowania mrożonych kalafiorów
  • jajko
  • 5-6 łyżek tartej bułki
  • 3-4 łyżki oleju
  • po szczypcie mielonego kminku i suszonego koperku

1. Zagotuj litr wrzątku, wrzuć mrożone brokuły i kalafiory. Warzywa doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź, dokładnie osącz i starannie rozgnieć na purée.
2. Wbij całe jajko, dopraw do smaku mielonym kminkiem i suszonym koperkiem. Dosyp tyle tartej bułki, żeby powstała zwarta, dająca się łatwo formować masa.
3. Zrób małe, płaskie kotleciki i obtocz je w tartej bułce.
4. Na patelni rozgrzej dobrze olej. Włóż kotleciki i usmaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Pieczone pesto

od roku
składniki na 4 porcje

  • pół opakowania mrożonej marchewki
  • pół opakowania mrożonego zielonego groszku
  • 4 płaty makaronu lazania
  • 20 dag twarożku
  • 4 łyżki bazylii
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki masła
  • 4-5 łyżek kremówki

1. Mrożoną marchewkę i groszek uduś oddzielnie na maśle podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudź i zmiksuj.
2. Twarożek utrzyj z żółtkami i posiekaną bazylią, a następnie po połowie wymieszaj z purée marchewkowym i groszkowym.
3. Białka ubij na sztywną pianę, podziel na połowy, a następnie połącz z masą marchewkową i groszkową.
4. Dno żaroodpornej formy polej 3 łyżkami śmietany kremówki, ułóż na niej 2 płaty lazanii i posmaruj masą z groszku.
5. Przykryj kolejnymi 2 płatami lazanii i posmaruj je najpierw kremówką, a następnie masą marchewkową.
6. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podawaj na ciepło.

Frittata z jarzynami

od 15. miesiąca
również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej,
składniki na 2 porcje

  • pół opakowania mrożonki "Warzywa na patelnię" (bez przypraw!)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej zieleniny (np. natki pietruszki, szczypiorku, oregano)

1. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp pół opakowania mrożonych warzyw. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Jajka wbij do miseczki, posyp zieleniną i roztrzep widelcem. Warzywa na patelni zalej masą jajeczną i wymieszaj.
3. Smaż na średnim ogniu, podważając łopatką brzegi frittaty, żeby masa z wierzchu spłynęła na dno patelni i też się ścięła.
4. Gdy spód frittaty będzie zarumieniony, a wierzch lekko ścięty, zmniejsz ogień, przykryj i dosmaż przez 2-3 minuty.
5. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem przez 5 minut. Podawaj na ciepło. Starszakowi możesz dodać keczupu.

Zupa kremowa

od roku
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 2-3 porcje

Zobacz także:

  • pół opakowania mrożonki "Zupa jesienna jarzynowa"
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka siekanego koperku

1. Zagotuj 0,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć pół opakowania mrożonych warzyw. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Dodaj masło i zmiksuj.
2. Żółtka rozetrzyj dokładnie z mąką ziemniaczaną oraz 2-3 łyżkami zimnej wody. Wlej do zupy i mieszając zagotuj.
3. Zupę wlej do miseczek, a każdą porcję udekoruj "kleksem" z naturalnego jogurtu i posyp posiekanym koperkiem.