PORCJA: 299 kcal

PRZYGOTOWANIE: 45 minut

NA 4 PORCJE:
cebula
łyżka oleju
150 g ryżu
3 szklanki bulionu drobiowego
150 g pieczarek
mała główka kapusty
300 g mielonego mięsa drobiowego
suszony majeranek
łyżka masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
100 g żółtego sera
50 g orzeszków piniowych
sól
pieprz

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać ryż, smażyć razem minutę. Potem wlać 1,5 szklan- ki bulionu i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w kawałki. Dodać do ryżu pod koniec gotowania. Przestudzić. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb. Główkę włożyć do wrzącej wody. Gotować 1–2 minuty, wyjąć, oddzielić wierzchnie liście. Czynności powtarzać aż do oddzielenia wszystkich liści. Ryż wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłożyć na liściach kapusty, zwijać, formując gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich umieścić gołąbki. Masło stopić. Podsmażyć na nim bez rumienienia mąkę. Wlać mleko i resztę bulionu. Mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Wymieszać ze startym serem. Sosem polać gołąbki. Posypać orzeszkami piniowymi. Piec ok. 25 minut w 200°C.