Składniki na 8-10 sztuk

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 7 łyżek cukru (najlepiej brązowego) 
  • 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy 
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 2 jajka
  • 8 dag krokantu orzechowego lub drobno posiekanych orzechów laskowych 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • sól
  • olej

Drożdże wymieszać w misce ze 100 ml wody i 2 czubatymi łyżkami cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajka roztrzepać. Mąkę przesiać przez sito. Masło stopić w rondelku. Do miski z rozczynem dodać skórkę i sok z pomarańczy, wlać letnie mleko, dodać przestudzone masło i jajka. Wsypać mąkę i pozostały cukier, dodać szczyptę soli, dokładnie mieszać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Gofrownicę posmarować olejem. Wlewać po porcji ciasta, każdą porcję posypując krokantem lub posiekanymi orzechami. W ten sposób upiec 8-10 gofrów. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Krokantowe gofry świetnie pasują do lodów orzechowych. Wafel dzielimy na pół, kładziemy kulkę lodów i przykrywamy drugą połową.