Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w pszenicy, życie i jęczmieniu. Podczas wyrabiania ciasta wytwarza się siatka glutenowa powodująca zatrzymywanie dwutlenku węgla, który powstaje w czasie fermentacji. To zjawisko odpowiedzialne jest właśnie za wyrastanie ciasta.
Dodatkowo znajdziemy go także w piwie, słodyczach, parówkach czy mielonym mięsie, a także produktach mlecznych.
Od pewnego czasu z różnych stron dobiegają nas jednak informacje, że gluten jest niezwykle szkodliwy.

Istnieje choroba o nazwie celiakia będąca ostra nietolerancją glutenu, cierpi na nią ok 3% ludności. Znacznie więcej osób dotyka jednak lżejsza forma nietolerancji tego składnika która objawia się problemami żołądkowymi, wysypkami czy opuchliznami. Większość z nich nie łączy tych schorzeń ze spożywaniem glutenu, a to właśnie on może być winowajcą. Aby przekonać się czy nasz organizm toleruje gluten najlepiej wykonać test obciążeń, który wskaże nam jakich produktów powinniśmy unikać.

Samodzielne przechodzenie na dietę bezglutenową może być o wiele bardziej niebezpieczne niż pozostanie na niej. Jako, że składnik ten jest w bardzo wielu potrawach wyeliminowanie go zupełne nie jest łatwe i najlepiej więc zwrócić się do poradni dietetycznej. Na nasze szczęście powstaje coraz więcej miejsc i sklepów w których możemy zaopatrzyć się w żywność bezglutenową. Jest ona co prawda dość droga, ale wraz ze wzrostem popularności ceny spadają.