Na 4 porcje

75 dag dojrzałych pomidorów
ogórek
po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
kajzerka (bez skórki)
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kawałki. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Cebule obrać, pokroić.
Kajzerkę namoczyć w 2 szklankach przegotowanej zimnej wody. Dodać pomidory, ogórek, cebulę, czosnek i połowę papryki, zmiksować. Wlać ocet i oliwę, wymieszać. Zupę przetrzeć przez sito, szczelnie przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Szczypiorek opłukać, posiekać. Gazpacho wyjąć, ubić trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić resztę papryki i szczypiorek, dodać kilka kostek lodu.