Składniki na 6 porcji

● 2 i 1/3 szklanki mąki
● 2 dag drożdży
● 6 łyżek oliwy
● 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
● po łyżce posiekanego rozmarynu i szałwii
● masło do formy
● sól

Drożdże wymieszać z 200 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski, oprószyć szczyptą soli, wlać drożdże i 5 łyżek oliwy, zmiksować.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto zagnieść z orzechami i ziołami, rozwałkować. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Łyżeczką zrobić dołki, skropić resztą oliwy. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Focaccię piec 25 minut w temp. 200°C.