Fit pizza: czy to możliwe?

Pizza to jedno z pierwszych dań, które przychodzi nam na myśl po wypowiedzeniu słowa "fast food". Gruba warstwa ciągnącego się sera, pszenne ciasto i liczne ulubione dodatki. Jednak w momencie, gdy chcemy zadbać o swoją sylwetkę, czy jest możliwa zdrowsza alternatywa dla wysokokalorycznej pizzy?

W kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. W internecie z łatwością możemy znaleźć fit brownie z fasoli, fit sernik na zimno czy fit burgery. Nie dziwi więc fakt, że fit pizza także jest jedną z możliwości dla miłośników zdrowego jedzenia. Co więcej, fit pizzę możesz przygotować na wiele sposobów i w wielu wariantach, a jej smak nie będzie odbiegał zanadto od pysznych, lecz wysokokalorycznych fast foodów.

Fit ciasto na pizzę

Niewątpliwie ciasto do pizzy jest najważniejszym i kluczowym składnikiem tego dania, od którego w głównej mierze zależy smak potrawy. W klasycznej pizzy ciasto może być grube i puszyste jak w amerykańskich pizzeriach, lub cienkie i mączne prosto niczym prosto z Włoch. Zdrowa pizza fit także może zaskoczyć wyjątkowym smakiem, a jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Pizza fit bez drożdży jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, ponadto z powodu braku drożdży nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie i możesz zacząć robić ją od razu.

Do przygotowania fit ciasta na pizzę bez drożdży potrzebujesz:

  • 2 szklanek mąki żytniej lub opcjonalnie pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia i ulubione przyprawy.

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj do momentu, aż ciasto przestanie odklejać się od miski.

Fit pizza z patelni: jak zrobić?

Fit pizza z patelni sprawdzi się idealnie, szczególnie jeśli nie masz zbyt czasu lub nie posiadasz piekarnika. Do jej wykonania nie potrzebujesz piekarnika, a jej wykonanie zajmuje minimum czasu. Aby stworzyć ciasto z patelni, potrzebujesz 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub 25 g mąki pszennej i 25 g ryżowej, 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżkę oliwy i łyżeczkę płatków owsianych.

Zobacz także:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wylej ciasto na rozgrzaną patelnię. Konsystencja ciasta będzie nieco lejąca, jednak po smażeniu jej po około 1,5 minuty z każdej strony stanie się pysznym i chrupiącym spodem do pizzy. Na wierzch nałóż sos pomidorowy, aby go wykonać, zgnieć w prasce jeden ząbek czosnku i dodaj go z ulubionymi przyprawami do 1/3 passaty pomidorowej.

Na pizzę nałóż ulubione dodatki. Aby pizza była fit możesz użyć mozzarelli light, plastrów kurczaka, papryki, kukurydzy i oliwek.

Fit pizza z kalafiora

Świetnym zamiennikiem zwykłej pizzy jest także pizza z kalafiora fit. Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie, pizza z kalafiora smakuje świetnie, wygląda bardzo apetycznie i sprawdzi się idealnie przy nietolerancji glutenu, ponieważ nie zawiera mąki.

Do stworzenia spodu fit pizzy z kalafiora potrzebny ci będzie większy kalafior, 1 jajko, około 10 dag sera żółtego, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Kalafior rozdziel na małe części, odcinając i wyrzucając twarde elementy. Pozostałe części kalafiora rozdrobnij w bardzo drobne wiórki wyglądem przypominające kaszę. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie.

Zagotuj w garnku około pół litra wody i wrzuć do niej rozdrobnionego kalafiora, gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Teraz dokładnie odcedź wodę od kalafiora w dwóch etapach - najpierw za pomocą sitka, a następnie przełóż zawartość do bawełnianej ściereczki i mocno dociśnij.

Tak odsączony kalafior wymieszaj z serem oraz jajkiem, nasmaruj blachę oliwą i uformuj spod do pizzy z kalafiorowej masy. Wstaw blachę do nagrzanego na 190 stopni i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij spód do pizzy z piekarnika, nałóż ulubione dodatki i ponownie piecz pizze przez około 10-15 minut.

Do takiej pizzy z kalafiora idealnie będzie pasować około 10 dag mozzarelli light, kilka plasterków szynki parmeńskiej, rukola oraz pomidorki koktajlowe. Spód pizzy nasmaruj koncentratem pomidorowym z mieszanką ulubionych ziół.

Fit pizza z brokuła

Inną alternatywą dla pizzy z kalafiora jest bardzo podobna fit pizza na brokułowym spodzie. Potrzebujesz do niej brokuła, 1 jajko i 1 białko jajka, łyżkę płatków owsianych, łyżkę oliwy z oliwek oraz ulubione przyprawy. Brokuł zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach lub zmiksuj w blenderze tak, aby konsystencją przypominał kaszę. Następnie startego brokuła podprażamy na suchej patelni tak, aby odparowała z niego woda. Czekamy aż brokuł ostygnie, następnie mieszamy go misce z wszystkimi pozostałymi składnikami.

Przekładamy masę brokułową na blachę tworząc kształt pizzy i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut. Do spodu z brokuła świetnie sprawdzi się pokrojony w plastry burak i kozi ser, dlatego kroimy je w plastry i układamy na upieczonym spodzie, a następnie znowu wkładamy do piekarnika na 5 minut.

Domowa fit pizza

Pamiętaj, że pizza fit niekoniecznie musi być specjalnie modyfikowaną pizzą z warzywnych składników. Jeśli masz ochotę na fast food, ale przeraża cię ilość nieznanych składników i tłuszczu w kupionej pizzy, możesz stworzyć swoją własną klasyczną pizzę. Fit pizza domowa nawet w najbardziej typowej formie będzie zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Wszystko za sprawą domowych naturalnych sosów czy chociażby mniejszej ilości sera.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 400 g mąki, 30 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczki soli, łyżeczki cukru, 3/4 szklanki ciepłej wody oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka w temperaturze około 40 stopni. Drożdże zmieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki i odczekaj do wyrośnięcia.

Następnie zmieszaj wszystkie składniki stopniowo dodając wodę, pamiętaj także o przesianiu mąki przez sitko. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, dopiero gdy ciasto wyrośnie, uformuj spód do pizzy i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Zdrowy domowy sos pomidorowy zrobisz, gotując na patelni pomidory z puszki (opcjonalnie możesz użyć koncentratu pomidorowego), dodając oregano, bazylię, łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i sól. Posmaruj pizzę sosem, dodaj małą ilość sera i dużo ulubionych warzyw, takich jak oliwki, kukurydza, pomidory, cebula czy rukola.

Fit pizza z kurczakiem

Jeśli zależy ci na zbudowaniu masy mięśniowej i dostarczeniu odpowiedniej ilości białka, idealnym rozwiązaniem na obiad będzie pizza fit z kurczakiem. Zastosuj przepis na spód do pizzy opisany wyżej, do pizzy z kurczakiem będziesz potrzebować dużą pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, czerwoną fasolę, a także mozzarelle.

Kurczaka pokrój w drobne kostki i przypraw ulubionymi przyprawami, a następnie ugotuj lub delikatnie podsmaż na małej ilości oliwy. Zamiast mieszanki ziół możesz także użyć przyprawy do kurczaka. Pokrój warzywa i połóż je na pizzy razem z kurczakiem i plastrami mozzarelli, piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Fit ciasto na pizzę z cukinii

Fit ciasto na pizzę z cukinii to alternatywa dla klasycznego ciasta na pizzę lub fit ciasta na pizzę. Zaletą tego ciasta będzie niska zawartość kalorii i węglowodanów oraz bogactwo białka i błonnika. Ze wszystkich ciast na pizzę bez użycia mąki, to właśnie ciasto z cukinii jest strzałem w dziesiątkę, ponieważ cukinia ma neutralny smak i nadaje się na pizzę wyśmienicie.

Jak zrobić fit ciasto na pizzę z cukinii? Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 jajka,
  • 50-100g startego sera,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • czosnek w proszku.

Cukinię ścieramy na tarce, a kiedy puści soki, odcedzamy przy pomocy ściereczki lub rąk. Startą cukinię łączymy z jajkiem, serem i przyprawami. Jeśli chcesz, żeby pizza była mniej kaloryczna, użyj mniej sera. Pamiętaj, że im więcej sera, tym ciasto do pizzy będzie smaczniejsze i sztywniejsze. Gotowe ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ułóż na nim swoje ulubione składniki. Gotową fit pizzę zapiecz przez kolejne 10 min. Smacznego!