Słodkie śniadanie jest czymś, czego czasem wszyscy potrzebujemy. Deszczowy dzień, paskudna pogoda, zbyt krótki sen, czy nawet kac zapowiadają kiepski dzień, który warto osłodzić. Kiedy humor ci nie sprzyja, pozwól sobie na odrobinę przyjemności, a żeby nie dręczyły cię potem wyrzuty sumienia, zafunduj sobie przyjemność w wersji fit!

1. Fit pancakes z płatkami owsianymi 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1½ szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wybranego słodzika 
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przesyp do kielicha blendera i zmiksuj je na proszek.  
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, olej kokosowy i jajko. Zacznij miksować składniki, stopniowo wlewając do miski mleko i dosypując słodzik. Nie wsypuj całego na raz, aby uniknąć grudek.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wykładaj ciasto po jednej łyżce i delikatnie uformuj placuszki. Smaż około 3 minuty na każdej stronie. 

Placuszki same w sobie są dosyć sycące, jednak warto podawać je z dodatkami, aby utrzymać poczucie najedzenia się na dłużej. Z czym więc serwować placuszki, aby były jeszcze smaczniejsze? Warto wypróbować pancakes z masłem orzechowym fit. Klasyczne masło orzechowe ma sporo kalorii, dlatego dodawanie go do niskokalorycznych placuszków może zniweczyć nasze starania o lepszą sylwetkę. Na szczęście, sklepowe półki pełne są doskonałych kremów o dobrym składzie, które łączą w sobie wspaniały smak i odpowiednią ilość kalorii. 

Jako dodatek polecamy wypróbować również rozmaite frużeliny bez cukru wzbogacone białkiem. Nadadzą twoim pancakes wyjątkowy aromat, a jednocześnie dodadzą energii i pomocą w budowaniu masy mięśniowej. Dobrym pomysłem będzie też serwowanie naleśników z białym twarogiem lub skyrem i świeżymi owocami.

2. Fit pancakes 

Niskokaloryczne desery, na przykład fit tiramisu czy fit ciasta, choć składają się z różnych składników, mają pewne wspólne cechy. Przede wszystkim, i to informacja dla osób na redukcji, nie trzeba używać cukru ani innego słodzika, by osiągnąć wspaniały smak. Warto sięgnąć po przyprawy korzenne, na przykład cynamon, kardamon czy gałkę muszkatołową, lub "posłodzić" deser, serwując go z waniliowym skyrem. Polecamy też dodać do masy odrobinę kakao. Dzięki temu ciasto nabierze pięknego, czekoladowego koloru. Jeśli należysz do łasuchów i sam aromat z przypraw to dla ciebie za mało, świetnie sprawdzi się również polewa z gorzkiej czekolady, miodu, czy syropu klonowego lub posypka ze zblendowanego erytrytolu.

Zobacz także:

Drugim punktem wspólnym jest to, że słodkie przekąski nadają się nie tylko jako deser, ale i pełnowartościowe śniadanie. Zastępując mąkę pszenną orkiszem lub żytem,  a mleko krowie napojem roślinnym, tworzymy danie, które nie tylko będzie nieco bardziej przystępne dla osób na diecie, ale też utrzyma nas znacznie dłużej w poczuciu sytości. To rozwiązanie nie dotyczy jedynie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale i tych z nietolerancją laktozy. Jak widać, nawet na diecie można zajadać się deserem na śniadanie! 

Składniki

  • 1 jajko
  • 40 ml mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • olej rzepakowy
  • garść suszonej żurawiny 

Sposób przygotowania 

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej jajko i połącz składniki. Następnie stopniowo wlewaj mleko, miksując masę. Na koniec przypraw ciasto cynamonem.
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wykładaj ciasto łyżką, a gdy jego konsystencja stanie się bardziej zwarta, wciśnij w nie żurawinę. Smaż około 3 minuty na każdej stronie.
  3. Podawaj z jogurtem typu islandzkiego, serkiem wiejskim lub syropem klonowym. Dodaj też swoje ulubione owoce!

3. Pancakes bananowe fit

Przygotowanie placuszków może wydawać się pestką, jednak bez odpowiedniej techniki efektem naszych starań mogą okazać się gumowe, twarde, i zapychające kawałki przypalonego ciasta. Nie brzmi to zbyt apetycznie, dlatego warto wprowadzić w życie kilka trików, dzięki którym fit pancakes twarogowe i jogurtowe wychodziły doskonale.

By osiągnąć efekt puszystych pancakes fit, dodaj do masy odrobinę wody gazowanej. Może się wydawać, że przez nią ciasto stanie się zbyt wodniste, jednak w rzeczywistości ten dodatek wpłynie na konsystencje bardzo pozytywnie. Ważne jest również, by przed smażeniem ciasto odpoczęło minimum 30 minut. Ten czas da szansę pęcherzykom powietrza na spulchnienie masy, przez co gotowe pancakes będą znacznie delikatniejsze. 

Kolejny trik jest dla osób, które bardzo skrupulatnie liczą spożywane kalorie. Jeśli chcesz je ograniczyć, by pozwolić sobie w ciągu dnia na dodatkową przekąskę, nie wlewaj ciasta bezpośrednio na rozgrzany olej. Po wlaniu tłuszczu na patelnię przetrzyj ją ręcznikiem papierowym, który wchłonie jego nadmiar, pozostawiając cieniutką, równomiernie rozprowadzoną warstwę. 

Składniki

  • 30 g płatków owsianych 
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • kilka kropli oliwy

Sposób przygotowania

  1. Płatki owsiane przesyp do kielicha blendera i zmiksuj je na mąkę. Możesz też wsypać je do woreczka i rozdrobnić na pył, przejeżdżając po nich wałkiem do ciasta. 
  2. W małej miseczce rozgnieć widelcem dojrzałego banana. Doskonale sprawdzi się do tego owoc, którego skórka już zaczęła już czarnieć. Jest słodszy w smaku, a konsystencja idealnie nadaje się do bazy na ciasto.
  3. Do bananowej masy dodaj jajka i sproszkowane płatki. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. 
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego. Układaj ciasto łyżką. Smaż około trzy minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem naturalnym.

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: