Czy dieta zawsze musi wiązać się z odmawianiem sobie słodkich przyjemności i skrupulatnym liczeniem kalorii? Jakkolwiek kontrolowanie tego, co jemy jest kluczowe w walce o zdrową i szczupłą sylwetkę, tak rezygnacja ze słodyczy nie jest konieczne do osiągnięcia wymarzonych efektów. Przedstawiamy kilka niskokalorycznych propozycji. Oto 4 przepisy na fit ciasto z truskawkami, dzięki którym zdrowa dieta będzie przyjemnością!

Całkowita rezygnacja ze słodyczy na diecie jest możliwa, ale wymaga ogromnej samodyscypliny, której większości z nas często brakuje. Choć restrykcyjna redukcja nie przewiduje słabości, w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na cheat meal. Dietetycy podkreślają, że najlepsza i najbardziej skuteczna dieta to taka, której będziemy w stanie przestrzegać, nawet jeśli wymaga to skuszenia się na ciasto truskawkowe lub lekkie ciasto marchewkowe.

1. Fit ciasto z truskawkami i galaretką

Trzymanie diety nie musi przypominać nieustannego odmawiania sobie każdej najdrobniejszej przyjemności. Gwarantem zdrowia nie jest przecież jedynie zbilansowany jadłospis, ale również dobre samopoczucie. Zamiast godzinami prowadzić wewnętrzny monolog i nieustannie myśleć o zakazanym owocu, który, jak wiadomo, smakuje najlepiej, lepiej skusić się na szybki przepis na ciasto z truskawkami, a resztę czasu poświęcić na znacznie przyjemniejsze czynności. Dietetyczne ciasta z truskawkami, malinami czy innymi sezonowymi owocami przygotujesz w kilka minut z niedrogich i łatwo dostępnych składników. 

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 50 g erytrytolu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie dodając po jednej łyżce do 50 ml wody w osobnych kubeczkach. Pozostaw do ostygnięcia. 
  2. W dużej misce zblenduj twaróg, erytryt i jogurt grecki. Powstałą masę rozdziel na trzy miseczki. Do jednej z nich dodaj jedną część rozpuszczonej w wodzie żelatyny oraz kakao i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na spód tortownicy. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj drugą warstwę ciasta. Połowę truskawek umyj i wrzuć do drugiej miseczki z twarogową masą razem z drugim kubeczkiem roztworu z żelatyny. Zblenduj na jednolitą całość. Delikatnie wylej powstałą masę na tę samą tortownicę i ponownie włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  4. Na ostatnią masę składa się podstawa twarogowa i roztwór z żelatyny. Dokładnie je wymieszaj i wylej na pozostałe dwie warstwy. Udekoruj drugą połową truskawek i zalej galaretką. Odstaw do lodówki na około 2 godziny. 

2. Fit ciasto z truskawkami i kremem

Składniki:

Zobacz także:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g ksylitolu lub innego słodzika
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 25 g oleju kokosowego
  • 2 duże jaja
  • 250 g szklanka jogurtu greckiego
  • 500 g truskawek
  • 2-3 pełne łyżki dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, poczekaj aż ostygnie.
  2. Truskawki umyj i przekrój na pół. Przygotuj kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, dodaj do niego dżem. Połowę masy wymieszaj z połową świeżych truskawek. 
  3. Jajka ubij z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj jogurt, olej kokosowy i przesianą mąkę z proszkiem, nie przerywając mieszania. Pod koniec możesz odłożyć mikser i mieszać przy użyciu drewnianej łyżki. 
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę rozłóż równomiernie w tortownicy. Włóż do piekarnika na 30 minut. Gotowe udekoruj truskawkami. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem. 

3. Fit ciasto z truskawkami i budyniem

Jeśli chcesz ograniczyć jedzenie słodyczy, ale wiesz, że podejmowanie drastycznych kroków nie jest dla ciebie, spróbuj wyznaczyć sobie określoną porę dnia, w której możesz pozwolić sobie na słodką przekąskę. Taki trik pomoże ci ograniczyć podjadanie i nauczy cię wprowadzania zdrowych nawyków żywieniowych. W trakcie następnej krótkiej przerwy na kawę możesz zaserwować sobie proste ciasto z truskawkami z naszego przepisu. 

Dobrym sposobem jest również zmniejszanie porcji. Jeśli masz ochotę na czekoladowego batonika, wybierz jego mini wersję, gdy chodzi za tobą galaretka, przygotuj ją w mniejszej miseczce, a kiedy dopada cię chęć na lekkie ciasto z truskawkami, zjedz mały kawałek, a nie pół tortownicy. 

Składniki 

  • 175 g zmielonych migdałów
  • 175 g zimnego masła
  • 120 g ksylitolu
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (40 g)
  • 500 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania 

  1. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj migdały, masło, słodzik, proszek do pieczenia i jajka. Zmiksuj wszystko na gęstą masę. 
  3. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj je z łyżką cukru i skrobią ziemniaczaną. 
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią połowę przygotowanej masy. Na nią wylej budyń i owocową masę, a następnie drugą część ciasta. 
  5. Ciasto piecz przez 60 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. 

4. Fit ciasto z truskawkami bez pieczenia

Pamiętaj, że niemal każdy składnik obecny w ulubionych słodyczach możesz zastąpić niskokalorycznym odpowiednikiem. Istnieje masa przepisów na ciasto z truskawkami i inne dietetyczne desery, które wymieniają biały cukier na ksylitol, masło na olej kokosowy, a tłustą masę na lekki krem do tortu. 

Desery w zdrowej wersji z powodzeniem mogą pełnić rolę nie tylko słodkiego przysmaku, ale też pełnowartościowego posiłku, zawierającego wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dla przykładu dietetyczne ciasto z jabłkami upieczone na orkiszowym spodzie i przełożone kremem na bazie jogurtu naturalnego to idealna porcja białka, węglowodanów i tłuszczy na zdrowy lunch.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 8 łyżeczek erytrytolu
  • 10 g żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 300 g truskawek 

Sposób przygotowania

  1. Twaróg wymieszaj z jogurtem i erytrytolem przy użyciu blendera. 
  2. Żelazne rozpuść w ½ szklanki gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ją do masy twarogowej. Całość przełóż do lodówki na około 2 godziny.
  3. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie, wylej ją na wierzch ciasta i udekoruj świeżymi owocami. Włóż do lodówki na całą noc. 

WIĘCEJ FIT-PRZEPISÓW: