porcja: 408 kcal
przygotowanie: 35 minut
na 4 porcje
- 400 g świeżej fasoli
- 150 g wędzonego boczku z kością
- 5 liści laurowych
- 300 g kiełbasy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- ostra i słodka mielona papryka
- chili
- cukier
- łyżka mąki
- sól
Fasolę opłukać, zalać 1 i 1/2 l wody. Z boczku wykroić kość i dodać ją do fasoli razem z jednym liściem laurowym. Doprawić solą, gotować przez godzinę pod przykryciem. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Razem podsmażyć na suchej patelni. Z fasoli wyjąć kość, dodać podsmażone wędliny i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku majerankiem, paprykami, chili i cukrem. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody. Połączyć z fasolką. Dusić jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Danie rozlać do miseczek, udekorować resztą liści laurowych.