SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1/2 kg mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 5 dag orzechów włoskich

SOS:

  • łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Zamrożoną fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić.
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, poszatkować, sparzyć i dokładnie osączyć. Orzechy podprażyć (w piekarniku lub na patelni), gdy wystygną, grubo posiekać.

Sos: musztardę wymieszać z octem winnym, imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Powoli wlewać olej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Kapustę, fasolkę i orzechy wymieszać w salaterce z sosem. Podawać do wędlin i smażonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny.