Na 4 porcje

  • 80 dag łopatki
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 2 cm. Cebulę obrać, posiekać.
Olej i masło rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron, oprószyć mąką. Wlać bulion, wrzucić cebulę. Posolić, dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kawałki. Dodać do mięsa, dusić 10 minut.
Śmietanę i mieloną paprykę wymieszać, rozprowadzić odrobiną sosu z duszenia, dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Potrawę podawać z kopytkami, ziemniakami lub makaronem.