SKŁADNIKI NA 16 PORCJI

CIASTO PODSTAWOWE:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g kefiru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO KOKOSOWE:

  • 15 dag wiórków kokosowych
  • łyżka mąki
  • jajko
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto podstawowe: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać kefir i żółtka (po jednym).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypywać do masy, stale ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto kokosowe: wiórki wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić.
Masę podstawową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciasto kokosowe, wyrównać.
Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.