PORCJA: 513 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 10 PORCJI

CIASTO:
●1/3 szklanki mleka
● 50 g drożdży
●1/2 szklanki cukru
●2 szklanki mąki
●2 jajka
●1/2 kostki masła
● cukier waniliowy
● tłuszcz do formy

OBŁOŻENIE:
●1,25 kg śliwek węgierek
● 500 g twarogu
● 3 jajka
● 6 łyżek cukru
●2 łyżki mąki ziemniaczanej
● sok i skórka starta z cytryny

Do podgrzanego mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie się burzyć, wlać go do mąki, dodać jajka i roztopione masło. Wyrobić ciasto. Włożyć je do garnka i zalać zimną wodą. Gdy wypłynie, wyjąć je i wyrobić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Śliwki opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki. Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Na wierzchu rozsmarować krem serowy i ułożyć śliwki. Piec ok. 45 minut w 180°C.