Bira Puera Brigitte Bardot

Na 1 porcję

25 ml wódki Wyborowa 15 ml ciemnego rumu Havana Club 2 łyżki soku z cytryny coca-cola

Alkohole i sok wlać do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Wymieszać. Dopełnić coca-colą.

Puebla Flip Marlona Brando

Na 1 porcję

Zobacz także:

600 ml tequili OLMECA 10 ml ciemnego rumu Havana Club 10 ml Cacao Choix żółtko 2–3 krople esencji waniliowej szczypta cynamonu

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszka.


Hitchail Alfreda Hitchcocka

Na 1 porcję

40 ml Scotch Whisky Ballantine’s 20 ml triple sec (likieru pomarańczowego) 10 ml soku cytrynowego kilka kostek lodu plasterek cytryny 1/2 plasterka pomarańczy

Alkohole i sok z cytryny energicznie wymieszać z lodem w shakerze. Przelać do szklanki. Udekorować plasterkami cytrusów.

Mojito Ernesta Hemingwaya

Na 1 porcję

kilka listków świeżej mięty 50 ml białego rumu Havana Club Blanco 30 ml soku z limonki 1–2 łyżki syropu cukrowego kilka kostek lodu woda mineralna plasterek limonki

Liście mięty rozgnieść z rumem w wysokiej szklance. Dodać sok z limonki, syrop cukrowy i wrzucić kostki lodu. Delikatnie wymieszać. Dopełnić wodą mineralną. Drink udekorować plasterkiem limonki.

Morning Glory Cocktail Liz Taylor

Na 1 porcję

mandarynka 200 ml Cherry Brandy lub Cherry Cordial 20 ml triple sec (likieru pomarańczowego) 1 łyżeczka Angostury wino musujące

Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki (jedną odłożyć), usunąć białe błonki. Wrzucić do szklanki. Wlać Cherry, likier i Angosturę. Wymieszać. Dopełnić winem musującym. Szklankę udekorować odłożoną cząstką mandarynki.

Gin Tini Winstona Churchilla

Na 1 porcję

kilka kostek lodu 75 ml ginu Seagram’s 15 ml Extra Dry Vermouth skórka z cytryny

Szklanicę barmańską wypełnić lodem. Wlać wermut. Delikatnie zamieszać. Szklanicę opróżnić z lodu i wermutu. Wlać gin. Mieszać chwilę, przelać do kieliszka. Udekorować cytrynową skórką.

Tropical Cocktail Jane Fondy

Na 1 porcję

3–4 plastry brzoskwini (z puszki) 15 ml wódki Wyborowa 15 ml soku pomarańczowego 20 ml mleka łyżka rumu Havana Club 1–2 łyżki syropu cukrowego

Brzoskwinię pokroić w kostkę, wrzucić do szklanki. Pozostałe składniki energicznie wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki.