Dlaczego warto zrobić domową kostkę rosołową?

Nie da się ukryć, że trudno byłoby nam obyć się w kuchni bez kostki rosołowej. Jest ona wzmacniaczem smaku, który wydobywa z dań najlepsze aromaty i sprawia, że staje się bardziej wyrazista. Niestety, pomimo pozytywnego wpływu na potrawy, jej działanie na nasze zdrowie może być bardzo szkodliwe. 

Stawiamy na zdrowe odżywianie, dbamy o dobór składników odżywczych i witamin, by przygotować zdrowe i lekkie śniadanie, obiad i kolacje, nie zdając sobie sprawy, jak wiele sztucznych substancji nieświadomie przemycamy do jedzenia. Kostki rosołowe, które za niewielką cenę można kupić w każdym supermarkecie bardzo często są wątpliwej jakości. Zwykle nie są one niczym innym, jak mieszanką utwardzonych tłuszczów i soli, których nadmiar, jak wiadomo, może prowadzić do nadciśnienia, zaburzenia poziomu cholesterolu, a także chorób wieńcowych.

Gotową kostkę najlepiej zastąpić większą ilością świeżej włoszczyzny, mieszanką suszonych warzyw i ziół lub przygotowaną samodzielnie domową kostką rosołową. To dobry i zdrowy sposób na osiągnięcie maksimum smaku przy jednoczesnym ograniczeniu szkodliwych dla organizmu składników i związków chemicznych.

Domowa kostka rosołowa – składniki

Bardzo często samodzielnie przygotowane produkty nie są nie tylko zdrowsze i bogate w wartości odżywcze, ale również znacznie smaczniejsze od sklepowych odpowiedników! Doskonałym tego przykładem są domowa nutella lub masło orzechowe - są pyszne, a dodatkowo mają mniejszą zawartość tłuszczu, więc nie musimy ich sobie odmawiać, martwiąc się dietą. 

Przepis na kostkę rosołową jest bardzo łatwy, a większość składników z pewnością znajdziemy w swojej lodówce. Do przygotowania domowego bulionu będą potrzebne:

Warzywa:

  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 suszone grzyby
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 niewielki seler

Świeże zioła:

Zobacz także:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • pół szklanki listków bazylii lub szpinaku

Przyprawy: 

  • 100 g soli morskiej
  • 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 szklanki wody (można wymieszać ją z białym winem)
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu (w wersji wegańskiej można zastąpić płatkami drożdżowymi)

Domowa kostka rosołowa – przepis 

Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, czas dowiedzieć się jak zrobić kostkę rosołową. Pozornie może wydawać się to nie lada wyzwaniem, jednak w rzeczywistości przepis jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik. 

Cebulę wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i grzybami podsmaż na patelni skroplonej oliwą. Następnie dodaj pokrojonego na plasterki pora oraz seler naciowy, a także startą na dużych oczkach włoszczyznę. Całość podsmażaj przez około 10 minut, a następnie do warzyw dorzuć sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą. Wywar gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i przypraw bulion świeżymi ziołami i tartym parmezanem. 

Gotową mieszankę przełóż do kielicha blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz przełożyć pastę do pojemnika i włożyć do lodówki (jednak nie na dłużej niż miesiąc!) lub zamrozić kostki w foremkach do lodu. 

Domowa kostka rosołowa / zdj. ilustacyjne iStock

Domowa kostka rosołowa – jak ją wykorzystać i przechowywać?

Zaproponowany przez nas bulion jest warzywny, jednak doskonale wzbogaci on smak nie tylko wegetariańskich zup, ale również tych przygotowywanych na mięsie. Jedna kostka (lub łyżka pasty, jeśli decydujemy się nie mrozić kostek) dodana do mięsnego wywaru może podbić smak włoszczyzny, a nawet całkowicie ją zastąpić. Jeśli jednak chcesz przygotować klasyczny bulion warzywny, dodaj domową kostkę pod koniec gotowania.

Smaczny bulion jest kluczem do przygotowania wielu potraw, a jeśli nie poświęcimy mu wystarczająco dużo uwagi, całe danie może okazać się klapą. Dzięki niemu nawet szybki i lekki obiad może stać się wykwintnym posiłkiem, jednak trzeba zadbać o to, by podczas gotowania nie utracił swoich intensywnych aromatów.

Domowa kostka bulionowa może przemycić do potrawy najlepsze nuty smakowe, a przy okazji pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Koniecznie jednak musisz się nauczyć, jak właściwie przechowywać samodzielnie przygotowaną przyprawę. Przygotowaną samodzielnie pastę możesz zamknąć w szczelnym plastikowym pojemniczku lub słoiku i przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcesz korzystać z niej przez dłuższy czas, najlepszym wyjściem jest przełożenie jej do foremki do lodu i zamrożenie. Nie tylko wydłuży to jej przydatność, ale też zmieni kształt bulionowej pasty w prawdziwe kostki. 

Domowa kostka rosołowa - tak możesz ją przechowywać / zdj. ilustacyjne iStock

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: