Do zrobienia 500 g (4 kostek) potrzebujesz:

■ 340 g oliwy z oliwek
■ 151 g oleju palmowego
■ 9 g wosku pszczelego
■ 63 g wodorotlenku sodu
■ 158 ml wody destylowanej

koszt składników: ok. 24 zł

Akcesoria: zlewki laboratoryjne, szklana bagietka, formy do mydeł


Oliwę, olej palmowy i wosk pszczeli podgrzej w zlewce do temperatury 65°C. W drugim naczyniu zmieszaj wodorotlenek sodu z wodą destylowaną – odlej odpowiednią ilość wody do zlewki i dodaj odważoną ilość suchego wodorotlenku. Wymieszaj szklaną bagietką. Całość zacznie wrzeć (bardzo uważaj, bo jest to substancja żrąca). Poczekaj, aż ostygnie do temperatury 55°C, potem mieszaninę wodorotlenku z wodą (czyli ług) wlej do oleju – nigdy odwrotnie! Dodawaj go małymi porcjami i szybko mieszaj. Kiedy mikstura osiągnie konsystencję budyniu, przelej ją do wybranej formy. Po 24 godzinach wyjmij gotowe kostki i odłóż na 3–8 tygodni w chłodne, ciemne miejsce. Dopiero po takim leżakowaniu możesz ich używać.