Dodatki do grilla do mięsa

Jak wiadomo, podstawą udanego grilla jest mięso. Karkówki, kiełbasy kaszanki, czy szaszłyki są obecne na każdej grillowej imprezie, a zapach skwierczącego, kapiącego na węgielki pod rusztem tłuszczyku niesie się wokół każdego grillowego miejsca. Jednak nie samym mięsem żyje człowiek, a na grillach pojawia się coraz więcej dodatków, które nomen omen stają się równie ważne co mięso. Co można zaproponować na grillu, jako doskonały dodatek?

Z pewnością sprawdzą się koreczki, w wersji wegetariańskiej. Na wykałaczki nadziewamy:  

  • czarną oliwkę
  • kostkę sera żółtego lub pleśniowego
  • pomidorek koktajlowy

Talerz pełen takich przekąsek sprawdzi się doskonale. Warto zaopatrzyć się w ogórki małosolne, które można zrobić samemu na dwa dni przed imprezą, bądź ewentualnie kupić. Kolejną ważną rzeczą będzie pieczywo. Ciężko wyobrazić sobie kiełbaskę z grilla bez chleba. Jeżeli typowy baltonowski to za mało, można kupić dobry chleb ze słonecznikiem lub chlebek żytni. Doskonale sprawdzą się też podłużne bułki sznytki, dzięki którym będzie można zrobić „polskiego hot doga”.

Jeżeli mamy dostęp do kociołka, można go zabrać ze sobą i zrobić fantastyczne ziemniaczki z kociołka. Potrzebować będziemy:   

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (warto zrobić to w domu przed wyjściem). Ziemniaki wrzucamy do wysmarowanego masłem kociołka i trzymamy na ogniu (może być ognisko lub żar) przez około godzinę. Potem dodajemy resztę masła i trzymamy dodatkowe 30 minut. Co prawda jest to czasochłonny dodatek, ale imprezy grillowe potrafią trwać naprawdę długo. Warto na niego poczekać.

Jeżeli nie chcemy tracić czasu na ziemniaki z kociołka, doskonałym wyborem będzie kiszka ziemniaczana. Czy kupiona, czy zrobiona w domu, z grilla będzie pyszna i doskonale uzupełni karkówkę czy kiełbaskę.

Smaczne sałatki jako dodatek do grilla

Wspaniałym dodatkiem do grilla będzie sałatka ze świeżych warzyw, która poza tym, że ubarwi nasz posiłek, to przyniesie trochę dobrych kalorii. Doskonałym wyborem jest świeża letnia sałatka z sosem miodowo-musztardowym winegret. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a przy tym naprawdę pyszna.

Zobacz także:

Składniki sałatki:  

  • pocięta sałata lub miks sałat z roszponką/rukolą  
  • pomidorki koktajlowe 
  • czerwona cebula 
  • ser feta   
  • zielone oliwki

Składniki sosu:  

  • trzy łyżki oliwy  
  • trzy łyżki wody 
  • łyżka soku z cytryny lub octu 
  • pół łyżeczki miodu  
  • pół łyżeczki musztardy  
  • jeden ząbek czosnku 
  • pieprz i sól

Składniki sosu mieszamy dokładnie w szklance, jeżeli wolimy kwaśniejszy, słodszy lub ostrzejszy smak, dodajemy nieco więcej składniku według zapotrzebowań. Sałatę i pozostałe składniki, wraz z pokrojonym w kostkę serem feta, umieszczamy w misce i zalewamy sosem. Warto pamiętać, by warzywa potraktować sosem tuż przed podaniem, w przeciwnym wypadku zmiękną i stracą na chrupkości. Zamiast pomidorów można też dać ogórka gruntowego pociętego w plastry, można też dodać rzodkiewkę lub kiełki.

Sałatki lubią wszelkiego rodzaju improwizację. Nieco bardziej treściwa sałatka również może się pojawić na grillowym stole. Jest to sałatka z makaronem i sosem majonezowo-chrzanowym i z pewnością znajdzie uznanie wśród gości imprezy.

Składniki:

  • 200 g makaronu 
  • kiełbasa (w wersji wegetariańskiej można z niej zrezygnować)  
  • pół puszki groszku 
  • 3 ogórki konserwowe   
  • szczypiorek i koperek

Sos:

  • dwie łyżki majonezu  
  • łyżka jogurtu 
  • pół łyżeczki tartego chrzanu  
  • 1 ząbek czosnku  
  • pieprz i sól

Makaron gotujemy i mieszamy ze składnikami. Szczypiorek i koperek siekamy i dodajemy do sałatki. Składniki sosu mieszamy, dodajemy do reszty i wszystko mieszamy jeszcze raz. Kilka chwil i pyszna sałatka gotowa.

Fit dodatki do grilla - jedz smacznie i nie obawiają się nadmiernych kalorii

Jeżeli boimy się, że grilla nie wyjdziemy o własnych siłach to można postawić na grilla w wersji fit. Oczywiście nic się nie stanie, jeżeli pozwolimy sobie na niewielką karkówkę czy małą kiełbaskę, warto jednak przygotować opcje również dla tych, dla których sylwetka jest ważna i którzy chcą dbać o prawidłową masę ciała.

Doskonałym wyborem będzie zastąpienie wieprzowiny drobiem lub rybą. Tłustsze ryby grillują się doskonale, a do tego są pyszne i pożywne. Mają również oczywiście znacznie mniej kalorii od karkówki czy kiszki ziemniaczanej. Oto propozycja dla miłośników ryb, banalna w przygotowaniu i przepyszna.

Łosoś z grilla:   

  • filet z łososia 
  • cytryna  
  • sól i pieprz

Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem, po czym skrapiamy cytryną. Rybę można delikatnie potraktować oliwą lub olejem, po czym układamy ją na grilla i grillujemy kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Łosoś będzie świetnie smakował z serkiem typu philadelphia i kaparami, jeżeli mamy te składniki, możemy je z powodzeniem dodać. 

Drugim dietetycznym wyborem mogą być drobiowe szaszłyki. Kurczak zawiera dużo mniej kalorii niż wieprzowina, a przy okazji jest smaczny i pożywny. Nasza propozycja to szaszłyki drobiowe z dodatkami.

Szaszłyki z kurczaka:   

  • filet z kurczaka 
  • cebula  
  • pieczarki  
  • papryka

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę, lub grube kawałki po czym nadziewamy na długie wykałaczki do szaszłyków. Grillując szaszłyki zwracamy uwagę, by mięso się równomiernie przypiekało, warto zostawić trochę przestrzeni między kurczakiem, a pozostałymi składnikami. I tutaj nie bójmy się improwizować, nie ma przeciwwskazań by zamiast pieczarek dać kurki lub inne grzyby albo dodać szparagi do całego zestawu.

Jeżeli istnieje zapotrzebowanie na danie wegetariańskie lub wegańskie, fantastycznie sprawdzi się cukinia. Plastry cukinii należy grillować z obu stron i posypać ulubionymi ziołami. Fantastycznie smakować będzie z sosem jogurtowym. Jeżeli mamy dostęp do piekarnika (np. grill odbywa się w ogródku czyjegoś domu), cukinię można zapiec wraz z pomidorami i mozzarellą. Smak tego dania z pewnością sprawi, że bardzo szybko cukinia zniknie ze stołu.

Dodatki do grilla, czyli nie zapomnij o dobrych sosach

Sosy są w Polsce uwielbiane, dlatego na żadnym grillu nie może ich zabraknąć. Oczywiście nie wolno zapomnieć o podstawach. Keczup i musztarda to obowiązek na każdej grillowej imprezie. Warto kupić musztardę grillową, jest nieco słodsza i ma ciemniejszą barwę, ale doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i dodatków.

Poza tym można przygotować kilka sosów własnej produkcji.

Sos czosnkowo-ziołowy.   

  • 3 łyżki majonezu  
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku   
  • pieprz i sól  
  • świeże lub suszone zioła

Wszystkie składniki mieszamy i podajemy na stół. Sos czosnkowo-ziołowy najlepiej sprawdza się ze świeżymi ziołami, jeśli jednak nie mamy do nich dostępu, możemy śmiało postawić na zioła suszone.

Kolejną opcją jest sos barbecue. W Stanach Zjednoczonych nie może bez niego odbyć się grill. U nas jest nieco mniej popularny, ale bardzo dobry i z pewnością sprawdzi się na grillowej imprezie. Ciekawą cechą tego sosu jest to, że występuje w niezliczonych ilościach kombinacji. My polecamy wersję z suszonymi śliwkami.

Sos BBQ z wędzonymi śliwkami:  

  • 3 łyżki sosu worcester  
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • pół łyżeczki musztardy  
  • 4 łyżki jak najdrobniej posiekanych wędzonych śliwek  
  • 1 łyżka octu   
  • 1 ząbek czosnku  
  • 4 łyżki ketchupu

Składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut mieszając. Możemy podczas gotowania dodać odrobinę czerwonego wina. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z zimną wodą. 

Grill to doskonała okazja nie tylko do spotkań w gronie przyjaciół, ale także do eksperymentów kulinarnych. Kuchenne improwizacje to doskonały sposób na dobrą zabawę i pyszną przygodę grillową.