Makaron pomaga schudnąć? 

Najnowsze badania opublikowane w BMJ Open twierdzą, że jedzenie makaronu spaghetti może być pozytywnym czynnikiem w naszej diecie. Wbrew panującej powszechnie opinii o węglowodanach, które powodują wzrost masy ciała, jedzenie makaronu może prawdopodobnie pomóc nam schudnąć. Naukowcy w dziedzinie dietetyki przebadali grupę 2500 osób i ich sposób odżywania się. Przeprowadzono 32 randomizowane badania, a osoby badane jadły produkty w diecie o niskim indeksie glikemicznym - czyli np. makaron zamiast innych węglowodanów.

Indeks glikemiczny co to takiego

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który pozwala określić jak szybko produkty, które spożywamy podnoszą poziom cukru we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to zazwyczaj przetworzone lub proste węglowodany np. biały chleb, biały ryż i ziemniaki. Zdrowsze jedzenie np. mleko, owoce, fasola i wspomniany już makaron mają niski indeks. Taka dieta pozwala nam dłużej pozostać sytymi, natomiast jedzenie ryżu czy białego chleba napędza chęć na kolejną przekąskę (niebezpiecznie podjadanie). 

Co więc mówią o makaronie naukowcy? "Nie jest groźny dla naszej sylwetki i może być częścią dobrze zbilansowanej diety"

Z czym łączyć makaron

Uczestnicy badania jedli 3,3 porcji makaronu tygodniowo, a po 12 tygodniach schudli jakieś 05, kilograma. Być może nie jest to wiele, ale zawsze dobrze widzieć mały spadek na wadze w ciągu niedługiego okresu. Dietetycy z kolei utwierdzili się w przekonaniu, że jedzenie makaronu razem z innymi produktami o niskim indeksie glikemicznym mocno wspomaga odchudzanie na wiosnę. Oczywiście nie dajmy się zwariować - pochłanianie dużych ilości makaronu nie sprawi, że będziemy fit, możemy go jednak bezpiecznie spożywać przy dobrze dobranej diecie. 

Co istotne, badana grupa osób nie jadła makaronu w dużych ilościach na raz. Jadała go w małych porcjach, co jakiś czas (trzy razy na tydzień). Najprawdopodobniej mieszała też makaron ze sporą ilością świeżych warzyw oraz rybami.  Co to oznacza? Że za każdym razem kiedy masz ochotę na makaron dobierz proporcje - 1/4 makaronu, 1/2 dobrej jakości zieleniny i warzyw oraz 1/4 chudego białka np. mięsa drobiowego.