Funkcjonujesz na najwyższych obrotach, a tymczasem twoje ciało zaczyna tracić masę mięśniową, gromadzi zaś tkankę tłuszczową. Waga może więc rosnąć, nawet gdy nie jesz więcej. Zahamuj ten proces. Postaw na aktywność fizyczną – zbudujesz mięśnie i przyspieszysz metabolizm. Pamiętaj też o diecie – powinna dostarczać ci niezbędnych witamin i minerałów. Nie daj się skusić restrykcyjnym głodówkom. Są wycieńczające dla organizmu, a ty musisz dbać o siebie, bo kiedyś będziesz mamą.

Wskazówki dla ciebie

  • Dbaj o różnorodną codzienną dietę. W różnych kombinacjach jedz: mięso, ryby, jaja, nabiał, warzywa i owoce, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
  • Wybieraj chudą żywność. Produkty o niskiej zawartości tłuszczu, np. mleko, biały ser, zmobilizują organizm do spalania zapasów tkanki tłuszczowej.
  • Postaw na wszystko, co razowe: makaron, pieczywo, grube kasze, brązowy i dziki ryż – staraj się codziennie dodawać je do obiadu. Są bogate w błonnik – nieodzowny element każdej odchudzającej diety.
  • Wykreśl z menu chipsy, dania fast food i słodycze. Nie zawierają witamin ani składników mineralnych. To właściwie tylko puste kalorie, które zamienią się w tłuszcz.
  • Ustal tempo odchudzania. Powinnaś pozbywać się przynajmniej 1 kg tygodniowo. Pomoże ci w tym dieta nieprzekraczająca spożycia 1200 kcal dziennie.

Najlepsza aktywność

Gimnastyka to na pewno najlepsza przyjaciółka zdrowia i zgrabnej sylwetki – im bardziej zadbasz o nią teraz, gdy jesteś 25-latką, tym łatwiej będzie ci później zachować dobrą figurę. Wypracuj sobie nawyk regularnych ćwiczeń. Ich efekty zaprocentują, gdy przekroczysz 40, 50 lat. Teraz każdy rodzaj ruchu jest dla ciebie dobry. Intensywne ćwiczenia, np. w siłowni, aerobik, zwiększą sprawność oraz siłę i wytrzymałość mięśni. Idealne sporty dla ciebie to m.in.: jogging, koszykówka, jazda na łyżwach, tenis, a także wspinaczka górska. Regularny trening doda twojemu ciału sprężystości i poprawi samopoczucie. No i zaprocentuje w przyszłości.

Dla urody

25. rok życia to, niestety, początek starzenia się skóry. Do kosmetyków nawilżających dodaj więc krem przeciwzmarszczkowy, zwłaszcza pod oczy. Kurze łapki pojawiają się pierwsze. Nie przesadzaj z opalaniem i unikaj solarium – opóźnisz starzenie się ciała prawie o 10 lat. Swoją gibką jeszcze sylwetkę pielęgnuj preparatami modelującymi. Ta troska zaprocentuje w przyszłości gładką, piękną i elastyczną skórą.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DLA 25-LATKI

Zobacz także:

DZIEŃ 1 (1250 KCAL)

I śniadanie (360 kcal)

● opakowanie jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych, mandarynką, kiwi ● kromka pumpernikla z 2 plasterkami szynki z indyka ● 1/2 opakowania kiełków rzodkiewki ● szklanka soku pomidorowego.

II śniadanie (150 kcal)

● kromka pieczywa chrupkiego, 2 plasterki chudej szynki, łyżka serka śmietankowego ● mały banan ● szklanka herbaty

Obiad (480 kcal)

● spaghetti z sosem bolońskim: 1/2 szklanki ugotowanego makaronu ● sos: 3 łyżki mielonego mięsa z piersi indyka, łyżeczka oleju rzepakowego, pokrojona marchewka, 5 pieczarek, cebula, żółta papryka, puszka krojonych pomidorów z sokiem pomidorowym (400 g), świeże liście bazylii, łyżka startego parmezanu ● niegazowana woda mineralna do picia bez ograniczeń.

Kolacja (260 kcal)

● sałatka ziemniaczana z kiełkami: 2 ugotowane ziemniaki (150 g), 2 plastry szynki drobiowej pokrojone w paseczki, 1/2 szklanki gotowanego brokułu, 1/2 opakowania kiełków mieszanych (25 g), 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej natki ● szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

DZIEŃ 2 (1211 KCAL)

I śniadanie (360 kcal) 

● jajko w majonezie z pieczywem: mała grahamka, jajko ugotowane na twardo z łyżeczką sosu majonezowo-jogurtowego, posypane łyżką posiekanego szczypiorku i pokrojoną w paseczki cykorią ● plasterek polędwicy sopockiej ● 5 pokrojonych w plasterki rzodkiewek ● szklanka kakao na chudym mleku z łyżeczką cukru lub miodu.

II śniadanie (126 kcal)

jogurt naturalny bez tłuszczu (150 g) ● kiwi ● szklanka czarnej herbaty bez cukru.

Obiad (475 kcal )

● danie po chińsku: 1/4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu ● sos: pierś z kurczaka (120 g), pokrojona cebula, 1/2 strąka czerwonej papryki, 4 pieczarki lub grzyby chińskie, 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku, łyżeczka oliwy, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 cm imbiru, łyżeczka sosu sojowego, zagęszczony łyżeczką mąki ziemniaczanej i doprawiony mieszanką przypraw do dań chińskich ● szklanka soku pomarańczowego.

Kolacja (250 kcal)

● tosty z tuńczykiem: 2 kromki chleba tostowego graham cienko posmarowane margaryną, z 2 łyżkami tuńczyka z puszki w sosie własnym oraz pokrojoną cebulą i pomidorem.