Polska zagłębiem buraków cukrowych

Uprawy buraka cukrowego stanowią ważny element w polskiej gospodarce rolnej, a ich korzenie sięgają w Polsce samego początku XIX wieku! Dziś, dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym i obecności odpowiednich gleb (niezbędnych do właściwego wzrostu), roślina ta uprawiana jest w wielu zakątkach Polski.

Diamant współpracuje z ponad 9 tysiącami plantatorów w Polsce, którzy dostarczają do fabryk ok. 4 miliony ton buraków cukrowych. Z 1 tony otrzymuje się od 140 do 180 kg cukru. Trafia on do bardzo szerokiego grona odbiorców, m.in. do przetwórstwa w różnych gałęziach przemysłu, do cukierni i piekarni oraz oczywiście na sklepowe półki, a stamtąd – na nasze stoły. Cukier Diamant dostarczany jest do odbiorców nie tylko na terenie Polski, lecz również do innych krajów – zarówno europejskich, jak i dalekich.

Cukier biały z polskich buraków!

Dziś, oprócz ceny i jakości, ważnym kryterium przy wyborach zakupowych stało się pochodzenie surowców i regionalność, a konsumenci coraz częściej poszukują tych informacji na opakowaniach produktu. Odpowiedzią na te trendy jest zmiana opakowania Cukru Białego 1 kg Diamant. Grafika na froncie opakowania jednoznacznie komunikuje polskie pochodzenie cukru oraz surowca, z którego jest wytwarzany. Dodatkowo na opakowaniu znajduje się informacja, że cukier jest produkowany w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w cukrowniach położonych w Wielkopolsce i na Mazowszu.

Wymagające uprawy – najlepszy smak

Uprawa buraka cukrowego, o czym nie wszyscy wiedzą, to przedsięwzięcie o charakterze całorocznym. Cykliczne zabiegi ochrony roślin trwają od marca do września. W tym czasie – wiosną, trwa uprawa i nawożenie, latem (od lipca do sierpnia) – zbiory przedplonu i uprawa pożniwa. We wrześniu rozpoczyna się kolejne nawożenie, a jesienią (październik-listopad) – orka zimowa. Zbiory trwają aż do połowy stycznia, zamykając cykl upraw.