Dieta wątrobowa polega w dużej mierze na ograniczeniu spożywania niezdrowego tłuszczu i powinna być niskokaloryczna. Wskazane jest spożywanie pięciu mniejszych posiłków dziennie, picie wody mineralnej i herbaty bez cukru, a także sięganie po produkty bogate w sprzyjające regeneracji wątroby składniki. Do najważniejszych należą cholina, metionina, witamina B2, fosfolipidy niezbędne, a także witaminy C i A, będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Oto lista siedmiu produktów wspomagających detoks wątroby, oczyszczanie organizmu i zrzucenie zbędnych kilogramów! [2,3]

Buraki

Buraki należą do składników diety najmocniej przyczyniających się do oczyszczania wątroby. Stanowią źródło przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Zawarty w burakach błonnik – pektyna – wspiera usuwanie toksyn z wątroby i poprawia jej pracę. W burakach znajdziemy również beta alaninę, żelazo i kwas foliowy. Gotowane buraczki mogą stanowić smakowity dodatek do dań głównych, a sok ze świeżych warzyw przyniesie orzeźwienie w cieplejsze dni. [4]

Amarantus

Udowodniono, że amarantus ze względu na dużą zawartość fenoli, tokoferoli i innych składników bioaktywnych stanowi doskonałe źródło antyoksydantów. Ponadto amarantus może wykazywać działanie ochronne na komórki wątroby w stosunku do toksycznego wpływu alkoholu i niektórych leków. [5,6]
Amarantus w ilości 1-2 łyżki świetnie sprawdzi się w formie przekąski jako dodatek do jogurtu czy owsianki.

Jarmuż

Jarmuż nie bez powodu zwany jest „królem zieleniny”. Jest bogatym źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny, witamin A, B1, B2, E i C, a także chlorofilu. Wykazuje aktywność przeciwutleniającą, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. [7]
Jarmuż bardzo dobrze komponuje się z kaszą czy mięsem. Już niewielka ilość świeżych liści dostarczy pokaźną dawkę antyoksydantów.

Awokado

Awokado jest bogatym źródłem takich składników odżywczych jak witamina E, luteina, glutation, beta-stitosterol, kwas foliowy, potas, magnez i błonnik pokarmowy.[8] Awokado jest bogatym, naturalnym źródłem L-asparaginianu, aminokwasu niezbędnego do przebiegu wielu
cyklów metabolicznych zachodzących w wątrobie. Prawidłowy przebieg procesów z udziałem L-asparaginianu jest jednym z elementów prawidłowej detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków. [9]
Awokado możemy spożywać w formie past do chleba lub wrzucać pokrojone w kostkę do ulubionej sałatki.

Kurkuma

Kurkuma, a właściwie zawarty w niej żółty barwnik - kurkumina wykazuje działanie ochronne w stosunku do różnych czynników hepatotoksycznych, w tym alkoholu, paracetamolu czy środków ochrony roślin. Ponadto usprawnia pracę wątroby stymulując produkcję żółci oraz jej wydzielanie do światła dwunastnicy oraz wpływa na hamowanie procesów kancerogennych. [10]
Dobrą metodą na usprawnienie pracy wątroby może być włączenie do diety kurkumy poprzez dodawanie szczypty do kasz, mięs oraz picie naparu z kurkumy.

Zielona herbata

Osoby cierpiące na problemy z wątrobą zdecydowanie powinny sięgać po zieloną herbatę. Jej picie nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także oczyszczanie organizmu. Wszystko dzięki katechinom zawartym w jej liściach. Ich właściwości wspierają pracę wątroby i zapobiegają nadmiernej akumulacji komórek tłuszczowych. Orzeźwiającą zieloną herbatę warto pić 3 razy dziennie. [11]

Preparaty z fosfolipidami

Fosfolipidy niezbędne są substancjami, które doskonale wspierają proces regeneracji wątroby. Ich działanie polega na hamowaniu procesów włóknienia zachodzącego w wątrobie, zwiększeniu rozpuszczalności cholesterolu w żółci, wspieraniu trawienia tłuszczów i poprawieniu przepływu krwi. Fosfolipidów niezbędnych nie wolno mylić z fosfolipidami spożywczymi, które nie charakteryzują się takimi właściwościami. Optymalna dawka dostarczana organizmowi w ciągu doby to przynajmniej 1800 mg. Zapotrzebowanie na fosfolipidy niezbędne możemy zaspokoić dostępnymi w aptece produktami leczniczymi. [12]


Referencje:
1. Kargulewicz A. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – etiopatogeneza, epidemiologia, leczenie. Nowiny Lekarskie 2010, 79, 5, 410-418.
2. Jaczewska-Schuetz J. Żywienie w chorobach wątroby. Medycyna Praktyczna, http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=72098. Data wejścia 01.03.2019.
3. Instytut Żywności i Żywienia, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, http://www.izz.waw.pl/en/main-page/3-aktualnoci/aktualnoci/643-piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy, dostęp dnia: 01.03.2019
4. Puzanowska-Tarasiewicz H i in. Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. Bromat chem toksykol 2010; XLIII (1): 9–14.
5. Kaźmierczak A i in. Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie 2011; 80(3): 192–198.
6. López VR et al. Antioxidant properties of Amaranthus hypochondriacus seeds and their effect on the liver of alcohol-treated rats. Plant Foods Hum Nutr. 2011; 66(2): 157-62.
7. Zdrojewicz Z i in. Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo. Medycyna Rodzinna 2016; 1: 21-25.
8. Schlegel-Zawadzka M. Smaczliwka czyli awokado. http://dieta.mp.pl/zasady/79612,smaczliwka-czyli-awokado. Data wejścia 01.03.2019.
9. Otto-Ślusarczyk D i in. Aminotransferaza asparaginianowa – kluczowy enzym w metabolizmie ogólnoustrojowym człowieka. Postepy Hig Med Dosw 2016; 70: 219-230.
10. Przybylska S. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.
11. Wierzejska R. Herbata w diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny? https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/176953,herbata-w-diecie-czy-to-wylacznie-przyjemnosc-czy-tez-efekt-zdrowotny, dostęp dnia: 26.05.2019.
12. Kozłowska-Wojciechowska M. Niezbędne fosfolipidy. Terapia 2014; 6 z. 2(307): 13-15.

SAPL.PCH.19.04.0676c