Co przygotować:

  • deskę / marmurową podkładkę do ekspozycji serów, naczynia do serwowania dodatków,
  • różne rodzaje serów - mogą to być na przykład sery francuskie, polskie, holenderskie. Wybierz takie, które Ci smakują. Niektórzy preferują delikatne smaki, inni wolą ostre lub z dodatkami na przykład w postaci zielonego pieprzu. Nasz propozycja to brie, camembert, gorgonzola, ser koryciński, ser wędzony - doskonale sprawdzi się nasz oscypek. Uwaga ważne: sery układamy smakami kolejno od najłagodniejszego do najostrzejszego. Po wyjęciu z lodówki dajmy im pół godziny do poleżenia w temperaturze pokojowej. Wtedy będą cieszyć nas pełnią swojego smaku.
  • dodatki podkręcające smak takie jak: miód, orzechy włoskie, suszona żurawina, migdały, winogrona, konfitura z żurawiny lub borówki, oliwki czarne i zielone, nadziewane papryczki.
  • świeżą, chrupiącą bagietkę,
  • wino.