Jedz więcej ryb

Kwasy Omega 3 zawarte w rybach wspomagają walkę z depresją. Według badań naukowych, populacja spożywająca dużą ilość ryb tłustych (tuńczyk, łosoś, śledź, pstrąg morski, anchois) jest mniej podatna na występowanie depresji w porównaniu do tych, którzy spożywają ich bardzo mało lub wcale. Wiadomo również, że stężenie kwasu Omega 3 w organizmie osób chorych na depresję jest bardzo niskie. Wskazane jest spożywanie ryb 3 razy w tygodniu. Staraj się nie przyrządzać ryb w bardzo wysokiej temperaturze- to niszczy dobroczynny kwas wrażliwy na działanie temperatury. Zalecane jest także spożywanie oleju z orzechów-równie bogatego w Omega 3. Unikać natomiast trzeba tłustych produktów bogatych w Omega 6. Olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, arachidowy czy z pestek winogron najlepiej zastąpić oliwą z oliwek.

Wybierz dobre proteiny

Aminokwasy z których składają się proteiny odgrywają ważną rolę w produkcji hormonów i neuroprzekaźników. Niektóre niezbędne do tego aminokwasy nie są wytwarzane przez organizm, należy więc dostarczyć mu je spożywając odpowiednie produkty. Pamiętaj o uwzględnieniu w diecie białka z jaj, serów, owoców i skorupiaków.

Produkty bogate w witaminę B

Witamina B wpływa na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewnia aktywność, ma wpływ na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Najlepszymi źródłami witaminy B są podroby, ciemne pieczywo, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe.

Magnez - pierwiastek życia

Zobacz także:

Liczne badania naukowe potwierdzają, że prawidłowy poziom magnezu w organizmie hamuje uwalnianie"hormonów stresu", a jego niedobór zwiększa podatność na sytuacje stresowe. Wprowadź do diety suszone owoce (doskonała przekąska do pracy), przejdź na produkty pełnoziarniste. Możesz sobie też pozwolić na 2 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) dziennie.